Kako se zaščititi pred alergijo na cvetni prah?

Če vas v pomladanskem času začnejo mučiti razne težave, kot so kihanje, voden izcedek iz nosu, zamašen nos, srbeče in pordele oči ali pekoče grlo, obstaja velika verjetnost, da vas pesti alergija na cvetni prah. Obdobje, ko se narava prebudi in zacveti v polnem sijaju, je za marsikoga, ki ima seneni nahod, lahko izredno neprijetno.

Podobno kot za vse druge alergijske reakcije je tudi v primeru alergije na cvetni prah glavno pravilo, da se izogibate alergenom. Med najpogostejše sodijo ambrozija, leska, jelša, topol, jesen, breza in nekateri drugi. Pomemben je podatek o prisotnosti cvetnega prahu v zraku, ki ga dobite na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Na podlagi podatkov si poskusite prilagoditi aktivnosti tako, da se v času največjega cvetenja izogibate gibanju na prostem. Seveda vam verjamemo, da pogosto to enostavno ni možno.

Prezračevanje prostorov v primernem času

Kar se tiče samega bivanja v stanovanjih, je pomembno, da jih prezračite zgodaj zjutraj in pozno zvečer. Iz stanovanja odstranite vse preproge in plišaste igrače, za čiščenje pa uporabljajte vodne sesalnike. Odsvetujemo vam, da sušite oblačila na prostem. Namesto tega raje uporabljajte sušilni stroj oziroma enega od prostorov v stanovanju.

Zadrževanje v zaprtih prostorih

V obdobju cvetenja se čim več zadržujte v zaprtih prostorih. Po opravkih pojdite zgodaj dopoldan ali proti večeru. Izkoristite tudi dneve tik po dežju, ko vsebnost cvetnega prahu v zraku ni tako velika. Pri gibanju na prostem si oči zaščitite z očali, po prihodu domov pa se takoj oprhajte, umijte lase in se preoblecite v sveža oblačila.

Alergija na cvetni prah
Če vas pesti alergija na cvetni prah, se poskusite čim bolj izogibati alergenom.

Podobno storite tudi s hišnimi ljubljenčki, ki jih je prav tako dobrodošlo oprhati po vsakem sprehodu. Kadar se nahajate v avtomobilu, vam svetujemo, da imate okna zaprta, s čimer prav tako preprečite stik s cvetnim prahom.

Omejitev stresa in izogibanje nekaterim lončnicam

Alergijske reakcije so izrazitejše, ko ste podvrženi stresu, zato ga skušajte v obdobju cvetenja čim bolj omejiti. Če spadate v skupino kadilcev, je alergija na cvetni prah dodatni razlog, da prenehate s kajenjem in se obenem izogibate pasivnemu kajenju. V primeru alergije na cvetni prah pa se boste morali odreči tudi nekaterim lončnicam, kot so na primer orhideje, palme ali fikusi.

Zdravila proti alergijam

Za preprečevanje simptomov in njihovo blaženje se najbolj splošno uporabljajo antihistaminiki. To so zdravila proti alergiji, ki jih dobite v obliki tablet. Poleg tega je smotrno uporabljati tudi kapljice za oči in pršilo za nos, za katere je dobro, da jih imate vedno pri roki. Glede izbire ustreznih zdravil in njihovega jemanja se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Ali alergija na cvetni prah muči tudi vas? Se z njo že več let uspešno spopadate? Prepričani smo, da vam bodo naši bralci hvaležni, če jim svoje izkušnje in dodatne nasvete za preprečevanje in lajšanje simptomov zaupate v komentarju!

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najbolj brani prispevki

Close
Back to top button
Close
Close