Zakaj se pojavijo podočnjaki?

Povešene »vrečke«, kolobarji in modrice okoli oči ter pod njimi se pri nekaterih ljudeh pojavljajo občasno, pri drugih pa precej pogosto. Največkrat so znak, da smo utrujeni in neprespani, kažejo lahko na bolezni, prav tako pa na staranje in na splošno slabšo kožo ter podkožje na tem delu obraza. Poglejmo, zakaj se pojavijo in predvsem, kako odpraviti podočnjake kar najbolj učinkovito in najhitreje.

Razlogi za podočnjake

Glavni razlog, da nas včasih preseneti pogled na okolico lastnih oči, je ta, da je koža na področju oči izjemno tanka. Kar štirikrat tanjša je od kože drugje po obrazu, zato se za njeno nego tudi uporabljajo posebne kreme in mazila, ki so primerne prav za kožo okoli oči. Tudi pod kožo je ta del obraza poseben, saj je v njem zelo malo maščobe, to pa pomeni, da so drobne žilice veliko hitreje opazne oziroma prosevajo. Če imamo te že po naravi bolj poudarjene ali razširjene zaradi ponočevanja ali uživanja alkohola, potem se podočnjakom težko izognemo.

So podočnjaki odvisni tudi od drugih dejavnikov? Hitro se pojavijo, kadar je koža premalo navlažena in dodatno prizadeta s sončnimi žarki, torej naj si občutljivi ljudje poleti ne pozabijo nadeti sončnih očal (večje dimenzije, ki pokrijejo ne le oko, temveč tudi kožo okoli njega), prav tako pa naj obraz zaščitijo s slamnikom ali čepico oziroma se izpostavljanju obraza soncu izogibajo. Vsekakor velja, da naj ne hodijo na »umetno porjavitev« v solarije!

Dejavnik, ki se mu ne da izogniti, pa je seveda staranje. To povzroči v koži spremembe, zaradi katerih so podočnjaki pogostejši kot v mladih letih.

Podočnjaki pri starejših

Ste vedeli, da se lahko podočnjaki pojavijo tudi zaradi neprimerne prehrane? Če uživate veliko soli, se vam bodo pod očmi hitro pojavile otekline.

Kadar so podočnjaki trdovratni, vsekakor velja, da je potrebno zaradi njih obiskati tudi zdravnika. Morda so le simptom, ki kaže na težave z ledvicami, jetri in hormoni.

Kako lahko podočnjake odpravimo?

Kadar razlog za podočnjake ni bolezenski, je kožo okoli oči najbolje hladiti z obkladki, uživati dovolj tekočine, da se hitreje izločita alkohol in sol, predvsem pa se naspati. Da bo koža čim dlje ostala mlada, jo negujemo s primernimi kozmetičnimi sredstvi, če imamo po naravi težave z žilicami, so na voljo tudi kreme prav za takšen tip kože. Da ne bomo imeli podočnjakov poleti, se umaknemo s sonca in uporabljamo negovalno kremo za oči z UV zaščito ter sončna očala.

In še nekaj: prenehati je potrebno kaditi, kajti kajenje predstavlja enega največjih dejavnikov za prehitro staranje kože.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close