Zakaj se pojavi herpes?

Herpes je nadloga, s katero se spopada precej ljudi. Tako imenovani navadni herpes oziroma herpes simpleks povzroča virus, in ko se z njim enkrat okužimo, ga nosimo v sebi celo življenje. Virus v našem telesu »spi«, njegovo prisotnost pa opazimo takrat, kadar imamo znižano odpornost telesa. Navadni herpes najpogosteje prizadene predel ustnic, kjer se najprej pojavi mehurček, iz tega pa kasneje nastane neprijetna krasta.

Prizadeto področje lahko negujemo z različnimi mazili ali temu namenjenimi obliži, vendar to dejansko niso zdravila, ki bi lahko poskrbela, da težav ne bo več. V primeru, da je herpes na ustnici trdovraten oziroma prizadene večje področje (lahko se razširi na večji del obraza in v nos), je potreben obisk zdravnika, ki vam bo predpisal ustrezno protivirusno zdravilo.

Kako prepoznati herpes?

Herpes simpleks, ki se pojavi na ustnicah in se razširi, je včasih težko ločiti od drugih povzročiteljev. Zlasti pri manjših otrocih velja takrat pomisliti tudi na tako imenovano krastavost ali impetigo ter norice (herpes zooster). Pri tistih, ki so norice že preboleli, pa se vedno lahko pojavi še ena oblika herpesa: pasavec.

Vsekakor je nujno, da se natančno določi povzročitelja in se predpiše ustrezna antivirusna ali antibakterijska terapija (na primer pri okužbah kože s streptokoki ali stafilokoki). Pozoren je treba biti tudi takrat, kadar pride do herpesa v bližini oči. Herpes namreč lahko poškoduje vid, zato je treba takrat obiskati tudi očesnega zdravnika, ki oči pregleda in poskrbi za terapijo. Sicer je pri herpesu nujno, da se ga nikoli ne dotikamo, nato pa mencamo oči!

Dokler se vam herpes pojavlja zgolj občasno in je manjši, ga lahko zdravite oziroma odpravljate simptome prisotnosti virusa s sredstvi, ki so na voljo brez recepta. Če je težava pogosta, pa se vsekakor obrnite po pomoč zdravnika in si priskrbite protivirusno terapijo.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close