19 razlogov, zakaj piti ingverjev čaj

Ste vedeli, da v kitajski medicini ingver uporabljajo že več kot dva tisoč let? Zanj je namreč značilno, da ima številne zdravilne učinke. Ti se skrivajo v kar osemdesetih sestavinah ingverjeve korenike. V sodobnem času ga najpogosteje uporabljamo kot zdravilo proti prehladu, saj pomaga krepiti imunski sistem. Vendar pa to še zdaleč ni njegov edini zdravilni učinek.

Ingver lahko uživate na številne načine. Med najbolj priljubljenimi je tudi pitje ingverjevega čaja. V nadaljevanju prispevka boste izvedeli, zakaj je pitje čaja iz ingverja tako koristno. Pred tem vam bomo predstavili še recept za ingverjev čaj. Na koncu pa vam bomo predstavili še druge oblike uživanja in uporabe.

Recept za ingverjev čaj

Za 1 liter vode boste potrebovali približno 25 gramov ingverjeve korenike. To boste narezali na primerno majhne koščke in jih nato stresli v vrelo vodo. Koreniko lahko tudi naribate. Na ta način boste dosegli, da se bo iz korenike med kuhanjem izločilo še več koristnih snovi. Nato pustite, da voda rahlo vre približno deset minut.

Čaj z ingverjem, limono in medom
Čaj z ingverjem, limono in medom.

Če želite pri pitju čaja imeti še boljši okus, pripravljeni tekočini dodajte limonin sok. Če vam kisloba limone ne ustreza, uporabite pomarančo. Dodatno svežino pa lahko dosežete z narezanimi metinimi listi. In še nasvet za tiste, ki vam ostrina okusa ingverja ni dovolj: dodajte malo mletega črnega popra.

Pri čem pomaga ingverjev čaj?

Ingverjev čaj pomaga:

 1. uničiti viruse, ki so krivi za prehlade, prehladna vnetja in gripo;
 2. krepiti imunski sistem, saj vsebuje zelo velike količine antioksidantov;
 3. pri jutranjih in potovalnih slabostih;
 4. preprečevati težave s srcem in ožiljem;
 5. pri težavah s prebavo in utrujenostjo;
 6. izboljševati stanje pri diabetesu;
 7. zmanjševati raven holesterola;
 8. pri lajšanju težav, ki so povezane z želodčno kislino;
 9. zmanjševati bolečine v kolenih pri osteoartritisu;
 10. pri bakterijskih okužbah, še posebej pri osebah, ki imajo oslabljen imunski sistem;
 11. zmanjševati možnost kapi, saj razgrajuje maščobne obloge, ki blokirajo arterije;
 12. greti in na ta način izboljšuje cirkulacijo telesne krvi;
 13. blažiti glavobole in vnete mišice;
 14. naravno ustaviti bolečino;
 15. pri menstrualnih težavah;
 16. kot preventiva ter pomoč proti težavam z ledvicami;
 17. povečevati apetit;
 18. odpravljati slab zadah;
 19. dajati občutek toplote na jeziku, ker vsebuje nekatere ostre snovi (npr. gingerol in šogaol).

Druge oblike uživanja in uporabe ingverja

Ingver lahko uživate ne le kot čaj, temveč tudi kot svežo rastlino. Lahko ga dodajate kot začimbo v sadno solato ali v peciva in uživate v posušeni obliki. Poleg čaja lahko iz njega pripravite še druge tople napitke, na primer pivo, vino, kavo in sekoteng. Slednji je priljubljen zlasti v Indoneziji in na Japonskem.

Ingver
Ingver pomaga proti slabosti in prehladu.

V času potovanja lahko uživate kristaliziran ingver. Ta se najpogosteje pojavlja v 2,5 centimetra veliki ploščici, ki je debela pol centimetra in vsebuje približno 500 miligramov ingverja.

Če vas boli zob, priporočamo žvečenje ingverja. V zdravstvu je ingver priljubljen tudi zato, ker zmanjšuje pogostost slabosti pri bolnikih po operaciji. Mnogi ga primerjajo z zdravili, ki zaustavljajo bruhanje. Posledično ga uporabljajo tudi za zmanjševanje omotičnosti, ki se najpogosteje pojavlja pri starejših bolnikih.

Zaupali smo vam, zakaj je ingverjev čaj dobro piti ter predstavili še druge možnosti za uporabo. Zagotovo se med vsemi skriva še kakšna, na katero smo pozabili. Kljub temu lahko rečemo, da je ingver več kot le rastlina. Je super hrana, ki bi jo moral uživati vsak, ki ceni zdravje.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najbolj brani prispevki

Close
Back to top button
Close
Close