Zakaj je smrčanje lahko nevarno?

Vsi vemo, da je smrčanje izjemno neprijetno, saj je moteče tako za osebo, ki smrči, kot tudi vse tiste, ki bi se želeli naspati v njeni bližini. Pogosto je razlog, da pari spijo ločeno, saj je smrčanje enostavno nemogoče prenašati, marsikdo pa zaradi smrčanja drugih spi tudi s čepki v ušesih. Še posebej so ti praktični v sobah s skupnimi ležišči, na primer v planinskih kočah. Pa ste vedeli, da je lahko smrčanje tudi nevarno? Res je, ne gre zgolj za nedolžno »zvočno« motnjo, temveč tudi za potencialno ogroženost življenja.

Smrčanje kot tveganje

Med smrčanjem pride pogosto do krajše prekinitve v dihanju, ki jo imenujemo apneja. Apneja se včasih pojavlja pri novorojenčkih in dojenčkih in lahko v resnejši obliki vodi tudi v tako imenovano smrt v posteljici, pri »smrčačih« pa prekinitve v dihanju ravno tako ne pomenijo nič dobrega. Če se med smrčanjem izpusti zgolj kakšen vdih in telo to hitro zazna, se lahko celo nekoliko zdramijo in se obrnejo, da najdejo boljši položaj za spanje ter prenehajo smrčati. Včasih možgani k prebujanju tudi naravnost prisilijo, saj poskrbijo, da se ob neprimernem položaju in težavah z dihanjem pojavijo nočne more, ki so ravno tako namenjene temu, da se človek prebudi in s tem prekine neprimeren spanec.

Apneja

Kadar so težave z dihanjem resnejše, pa to seveda pomeni, da med spanjem v telo ne pride dovolj kisika, kar ima lahko tudi katastrofalne posledice. Najprej za možgane, nato za telo v celoti. Ljudje, ki jih smrčanje najbolj muči, zato spijo celo s posebnimi napravami, ki nadzirajo dihanje.

Kako odpraviti smrčanje in z njim povezano nevarnost?

Če želite vedeti, kako odpraviti smrčanje, potem morate najprej poznati razloge zanj. Do smrčanja pride zaradi mehkega zadnjega dela neba. Pri nekaterih je ta že na splošno mehkejši (in se jim ob resnih težavah ponudi celo operacija), pri drugih pride do njega zaradi pretirane sprostitve in premalo moči v mišicah zaradi nezdravega življenjskega sloga. Tako se smrčanje pogosto pojavi, kadar smo uživali alkohol, še posebej pogosto pa je pri ljudeh s prekomerno telesno težo, kjer so mišice okoli grla šibke in obložene z maščobo.

Smrčanje lahko torej odpravite tako, da izgubite odvečne kilograme in ne pretiravate s pitjem alkohola. Če smrčite kljub temu, pa je lahko razlog v telesni izčrpanosti ali v mehkem zadnjem delu neba in obliki zgornjih dihal. Takrat vam bo najbolje pomagal zdravnik, ki bo poiskal pravi razlog in predlagal najboljše rešitve.

5/5 - (7 votes)

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!
Najbolj brani prispevki
Close
Back to top button