Ukrepi proti alergiji na pršice

Pršice so mikroskopsko majhna bitja, ki se najraje prehranjujejo z odmrlimi kožnimi luskami. Te žuželke so v praktično vsakem domu, najpogosteje pa se zadržujejo na posteljah, preprogah in oblazinjenih delih pohištva. Tam ljudje preživimo kar dosti časa, zato dejstvo vsekakor ne preseneča, saj je tam torej največ odmrlih kožnih celic. Večini pršice ne predstavljajo težave, še vseeno pa se najde zelo visoko število posameznikov, ki trpijo za alergijo na pršice, kar pomeni, da morajo nekoliko spremeniti svoje navade in se alergiji prilagoditi.

Alergijske reakcije povzročajo iztrebki

Tisti, ki imajo težave z alergijo na pršice, so pravzaprav alergični na njihove iztrebke, saj le-ti vsebujejo določene beljakovine, ki pri alergičnih ljudeh sprožijo alergijsko reakcijo. Ta običajno prizadene kožo in dihala, kar se na koži pokaže kot srbeči atopijski dermatitis, kar se tiče dihal, pa alergijska reakcija lahko vodi do pojava astme.

Znaki in simptomi alergije na pršice

Srbeči kožni izpuščajiKot smo omenili že v prejšnjem odstavku, lahko alergeni pršice (beljakovine v njihovih iztrebkih) povzročijo atopijski dermatitis ali astmo. Najpogostejši znaki in simptomi alergije na pršice so pospešeno, sopihajoče dihanje in zasoplost, možen je tudi kašelj in izcedek iz nosu. Ostali simptomi so povezani s kožo, torej srbeča koža, oči in nos ter srbeči kožni izpuščaji, ki se kažejo v obliki rdečih ekcemov.

V boj proti alergiji na pršice z zmanjšanjem števila alergenov

Čeprav obstajajo načini za odpravo alergije, kot je npr. imunoterapija, se boste še največ težav izognili s pravilnim ravnanjem v svojem domu. To pomeni izogibanje alergenom ali z drugimi besedami zmanjšanjem njihovega števila v stanovanju. V nadaljevanju si oglejte nekaj nasvetov, kaj vse lahko naredite v boju proti alergiji na pršice.

1. Najbolj pomembno je, da redno menjate posteljnino, le-to pa perete na vsaj 60 °C. Izjemno učinkovite so tudi antialergijske prevleke in antialergijski vzglavniki, svarimo pa vas, da se pred nakupom dobro pozanimate o njihovi kakovosti in dejanski učinkovitosti. Z dobro izbiro se boste lahko v veliki meri ognili alergenom. Ne pozabite na občasno pranje dek in kocov (npr. enkrat na mesec), saj se pršice tam zelo rade zadržujejo.

2. Priskrbite si parni čistilec, ki z močjo pare uniči mikroorganizme, zato je vsekakor priporočljiv za gospodinjstva, katerih vsaj en član trpi za alergijo na pršice. Z njim se lahko lotite vzmetnic in posteljnine, preprog, sedežnih garnitur in drugih oblazinjenih kosov pohištva. Priporočamo vam, da si omislite napravo, ki jo lahko spremenite tudi v ročni parni čistilec, saj boste z njo delo opravljali precej udobneje in hitreje.

Plišasta igrača3. Poslovite se od plišastih igrač in si raje omislite lesene ali plastične. Verjamemo, da bo v primeru, da ima alergijo na pršice vaš otrok, to lahko precej težavno, a s pogovorom in morda s pravljico o lesenem Ostržku bo zamenjava igrač lažja. Če nikakor ne bo šlo, pa plišaste igrače operite kot posteljnino, torej enkrat tedensko.

4. Poskrbite za redno brisanje prahu ter zračenje prostora. Ker pršice za razvoj potrebujejo vlažen prostor, boste z rednim zračenjem pripomogli k bolj suhemu zraku. Zaradi prej navedenega dejstva se izogibajte vlažilnikom zraka.

5. Bombažne zavese zamenjajte z roloji ali drugimi lamelnimi zavesami. Odstranite preproge in oblazinjeno pohištvo zamenjajte z usnjenim, plastičnim ali lesenim. Če ste oblačila imeli dolgo časa shranjena v omari, jih pred uporabo operite.

Ne pozabite, alergija na pršice je lahko popolnoma pod vašim nadzorom. Skrbite za ustrezne preventivne ukrepe in prepričani smo, da se bodo vaše težave v veliki meri zmanjšale ali celo popolnoma izginile.

4.9/5 - (24 votes)

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!
Back to top button