Trda koža na podplatih

Pest posušenih cvetov kamilice prelijte z enim litrom vroče vode. Ko je voda primerne temperature, v njej kakšnih petnajst do dvajset minut namakajte noge. Stopala še popilite in koža bo gladka, kot ste si vedno želeli. To je le en od domačih receptov, kako se znebiti trde kože na podplatih. Naša stopala so večinoma očem skrita, zato je njihova nega pogosto zanemarjena. Prav zato se pojavi otrdela koža na podplatih, ki si je nihče ne želi, sploh v poletnem času, ko so naša stopala vsem vidna.

Trda koža na petah in stopalih so pravzaprav poroženele odmrle kožne celice, ki se nalagajo ena na drugo. Kmalu se pokaže debela plast kože, ki včasih porumeni ali celo počrni. Najpogosteje se otrdela koža pojavi na petah in na spodnji strani palcev.

Zakaj pride do trde kože?

Trda koža na podplatih je znak preveč izsušene kože, zato je pomembno, da jo primerno vlažimo s kremami, pomembno je tudi, da čez dan pijemo dovolj tekočine. Neprivlačna koža na stopalih se pojavi tudi, če so noge daljše časovno obdobje izpostavljene vodi, na primer, ko smo na morju. Posledica tega je, da se zmanjšuje količina maščobe na koži, zato se ta hitreje izsuši in razpoka.

Vlažilna krema za podplate

Trda koža na podplatih nastane tudi pri nošenju neprimerne obutve, na primer sandalov z odprto peto ali pa obutve iz materialov, v katerih noga ne diha. Če večino dneva preživimo stoje, tudi ni ravno koristno za zdravo kožo na stopalih. Stanje je lahko še slabše, če imamo preveliko telesno težo, saj se s tem povečuje pritisk na peto.

Poleg vsega naštetega otrdelo kožo povzročajo tudi nekatere bolezni, kot so sladkorna, luskavica, težave s ščitnico, in deformacije stopala, na primer ploske noge.

Kaj storiti, ko se pojavi trda koža na stopalih?

V primeru trde kože na stopalih kože nikar ne trgajte ali lupite, saj jo lahko poškodujete, na istem mestu pa bo prej ali slej ponovno nastala trda plast. Kako se torej znebiti trde kože na podplatih?

Omislite si lahko domačo terapijo po naslednjem postopku: namakanje oziroma mehčanje – mehansko odstranjevanje odmrle kože – vlažilna nega za noge. Po vsaj petnajstminutnem namakanju nog v kamilični kopeli ali pa kar v mlačni vodi, v katero ste dodali sol, s posebnim kamnom ali pilo za nego stopal odstranite poroženelo kožo. Na koncu le še vtrite mastno, vlažilno kremo. Najbolje je, da se domače terapije lotite pred spanjem, saj na ta način hkrati poskrbite za odlično sprostitev po napornem dnevu.

Kmalu boste videli, da se vztrajnost izplača. Trda koža na stopalih bo izginila, vaše noge pa bodo vedno lepo negovane in urejene.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najbolj brani prispevki

Close
Close