Svetovni dan boja proti aidsu

1. decembra že od leta 1988 obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. Uvedla ga je Svetovna zdravstvena organizacija, ki aktivno skuša opozoriti na perečo problematiko in zmanjšati število obolelih. Žal podatki kažejo, da se okužbe iz leta v leto večajo, v zadnjih desetih letih pa je v Sloveniji z virusom HIV diagnosticiranih približno 450 oseb. Letošnje geslo globalne kampanje se glasi »Proti ničli – nič novih okužb, nič diskriminacije, nič umrlih zaradi aidsa«.

Kaj je aids?

Aids oziroma aktivirani imunski deficitni sindrom je skupek simptomov in okužb, ki se pojavijo zaradi slabega imunskega sistema, ta pa je oslabljen zaradi okužbe z virusom HIV. Virus se prenaša z neposrednim stikom krvi ali sluznice s telesnimi tekočinami, v katerih je prisoten virus. Sem spadajo kri, sperma, predsemenska tekočina, nožnični izcedek in materino mleko.

Virus HIV

Aids je močno stigmatizirana bolezen, zato je najverjetneje obolelih precej več, kot je dejansko diagnosticiranih primerov. Zdravila, ki bi ozdravilo virusno obolenje, ni, obstajajo le protiretrovirusna zdravila, s katerimi lahko okužbo obvladamo oziroma upočasnimo njeno napredovanje.

V izogib okužbe s HIV je zato zelo pomembna preventiva. Ne le kot zaščita za varno spolnost, temveč tudi kot osveščanje. Ob okužbi pa je poglavitnega pomena zgodnje odkritje, saj je v tem primeru stanje mnogo bolj obvladljivo kot pri kasnejšem odkritju.

Anonimno testiranje

Zaradi še vedno močne stigme se marsikdo ne odloči za testiranje. Sicer se globalno gledano stanje izboljšuje, toda Slovenija je še vedno na repu držav po številu testiranj na prebivalca. K izboljšanju stanja so v zadnjih letih mnogo doprinesla anonimna testiranja, ki posamezniku omogočajo testiranje na podlagi identifikacijske številke. Tako o rezultatu testiranja lahko izve le sam.

Anonimna testiranja so možna v nekaterih zdravstvenih ustanovah po celotni Sloveniji, tudi na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najbolj brani prispevki

Close
Back to top button
Close
Close