Strije v nosečnosti

Le redke so ženske, ki se ne soočajo s strijami v nosečnosti in po porodu. Kar pri devetdesetih odstotkih nosečnic se namreč strije pojavijo. V nosečnosti se z večanjem trebuha veča tudi telesna teža. In če se telesna teža prehitro poveča, je veliko možnosti, da se pojavijo tudi strije.

Tiste nosečnice, ki nimajo težav s strijami, imajo “dobro” dedno zasnovo in s tem tak tip kože, ki se prilagodi novi obliki. Po drugi strani pa ženske, ki ne poznajo strij, zagotovo že ves čas dobro skrbijo za svojo kožo, pravilno prehrano in se povrhu vsega še redno gibajo. Zaradi pravilne nege telesa je tudi koža prožnejša in zato se roza oziroma rdeče brazgotine po telesu v času nosečnosti ne pojavijo.

Krema proti strijam v nosečnosti

Da strije preprečite, je zelo pomembna vsakodnevna nega kože v predelu trebuha, bokov, prsi in stegen. Krema proti strijam v nosečnosti je eden izmed pripomočkov, s katerim lahko verjetnost pojava strij močno zmanjšate. Tovrstne kreme je treba navadno nanašati dvakrat ali trikrat dnevno. Pri nanašanju kreme predel nežno masirate približno pet minut, da se krema dobro vtre v kožo. Najboljše so vlažilne kreme, ki osvežijo kožo in je ta zato bolj prožna.

Krema proti strijam

Pomembno je, da ne uporabljate gelov in šamponov za tuširanje, saj ti kožo le izsušijo. Ravno tako strokovnjaki odsvetujejo mleko za telo, ki tudi ne poskrbi dovolj za vlago kože. Krema proti strijam v nosečnosti mora biti tudi mastna, hkrati polna vitaminov in ostalih hranilnih snovi. Vsekakor predlagamo, da se pred nakupom primerne kreme posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom.

Krema proti strijam ni nujno učinkovita

Določene kreme proti strijam strokovnjaki celo odsvetujejo v prvem trimesečju nosečnosti. Jasno je, da krema proti strijam v nosečnosti ni vedno prava rešitev. Namreč, ko se strije enkrat že pojavijo, je pogosto že prepozno. Sicer se stanje z uporabo kreme še vedno da izboljšati, precej težje pa je strije v celoti odpraviti. Zato je potrebno pravočasno pričeti z ustrezno nego kože, saj se le tako lahko v nosečnosti izognete strijam.

Ustrezna prehrana in redna telesna vadba

Ustrezno prehrano smo že omenili. Z njo lahko precej povečate prožnost kože in s tem preprečite oziroma omilite nastanek strij. Pojejte dovolj sveže zelenjave, pomaranč ter hrane, ki je bogata s cinkom (bučna semena, orehi in pivski kvas). Okrepite svoje mišice z redno vadbo. Tudi v nosečnosti se lahko ukvarjate s telesnimi aktivnostmi. Zelo priporočljivo je plavanje, lahko se odločite tudi za obisk skupinskih vadb za nosečnice, kjer trenerji poskrbijo, da okrepite prave mišice in tudi s tem zmanjšate možnosti za nastanek strij.

Krema proti strijam v nosečnosti je torej učinkovita, če se držite še ostalih priporočil za bolj elastično kožo. Le tako se lahko izognete strijam, ki se tako zelo pogosto pojavijo v nosečnosti.

4.9/5 - (8 votes)

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!
Najbolj brani prispevki
Close
Back to top button