Je sončenje v solariju škodljivo ali ne?

Nekoliko porjavela polt pred odhodom v toplejše in bolj sončne kraje je želja mnogih. In s tem ni prav nič narobe, saj tako obstaja precej manjša verjetnost, da nas bo na morju ali v gorah, kjer je UV sevanje močnejše, opeklo. Seveda pa mora biti vse v mejah normale, tako sončenje v solariju kot tudi kasneje sončenje na plaži, drugače lahko nastopijo različne zdravstvene težave, med katerimi še posebej izstopa kožni rak.

Obiski solarija so torej lahko koristni, ker našo kožo pripravijo na močnejše sončno sevanje, po drugi strani pa so lahko tudi zdravju škodljivi. Bistveno je, da z ničemer ne pretiravate.

Dolžina obiska je odvisna od vrste solarija in vaše kože

Sončenje v solariju je v osnovi odvisno od dveh dejavnikov. Prvi je vrsta solarija, saj niso vsi solariji enaki. Bolje rečeno, različni solariji imajo različne intenzitete žarčenja. Za sončenje sta najprimernejša tipa solarija II in III, kjer je UV žarčenje manj agresivno, hkrati pa omenjeni solariji preprečujejo žarčenje UVB žarkov, ki so koži škodljivi.

Nikoli se ne odpravite v tip solarija IV ali celo V, saj so takšni solariji primerni le za uporabo pod zdravniškim nadzorom. V tem primeru torej ne gre za sončenje v solariju, kjer bi si obarvali polt pred odhodom na morje, temveč za zdravljenje raznih kožnih bolezni, saj je žarčenje v tem primeru še enkrat močnejše kot močno opoldansko sonce.

Koliko časa se boste sončili v solariju, je odvisno tudi od tipa vaše kože:

TIP POLT LASJE SONČENJE V SOLARIJU (1. OBISK) SONČENJE V SOLARIJU
1 porcelanasta rdeči, svetli odsvetovano odsvetovano
2 svetla svetli, svetlo-rjavi 6 min 15 min
3 rjava rjavi 8 min 20 min
4 temna temno-rjavi, črni 10 min 30 min

V zadnjih dveh stolpcih tabele so podani najvišji priporočeni časi trajanja sončenja.

Otroci in sončenje v solariju – da ali ne?

Ste se že kdaj vprašali, če se otroci smejo iti sončit v solarij? Da odgovorimo kar takoj – ne, sploh pa sončenja v solariju ne potrebujejo, saj običajno pred poletno sezono dovolj časa preživijo na svežem zraku, kjer njihov organizem pridobi dovolj vitamina D3. Ta jim učvrsti kožo in okrepi imunski sistem, kar pa ne velja za umetne žarke.

Sončenje v solariju lahko pri mladih povzroči nepopravljivo škodo na koži, zato je veliko bolje, da si nekaj barve pred poletjem pridobijo po naravni poti. Seveda pa naj tudi v tem primeru pazijo na svojo kožo in pred sončenjem uporabijo zaščitna sredstva.

Za konec …

Če je le možno, se raje odločite za sončenje pod naravnimi UV žarki. Če to ni mogoče, obiščite solarij tipa II ali III, vendar s sončenjem ne pretiravajte. Še posebej, ko se odpravite prvič v sezoni, naj bo čas obiska solarija kratek.

Izogibajte se solarijem na žeton, raje se odpravite v kozmetični salon, kjer vam bo glede uporabe solarija lahko svetovalo tudi strokovno osebje. Ustrezno poskrbite za zaščito oči. Solarija ne obiskujte pogosteje kot enkrat tedensko. Svojim otrokom pa sončenje v solariju odsvetujte in jim raje razložite, da je naravno sonce precej boljše za njihovo kožo, zdravje in počutje.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najbolj brani prispevki

Close
Back to top button
Close
Close