Simptomi gripe

Gripa je nalezljiva virusna bolezen dihal. Pravimo ji tudi influenca. Poznamo različne tipe obolenja, in sicer gripo tipa A, B in C. Pogost povzročitelj epidemije ali pandemije je gripa tipa A, ki je človeku tudi najbolj nevarna, prav tako lahko epidemijo tako imenovane sezonske gripe povzroča tip B, medtem ko tip C običajno izzove le blaga obolenja. Simptomi gripe so različni, odvisno od tega, s katerim tipom gripe imamo opravka.

Simptomi gripe se pojavljajo v hladnih mesecih, ko se ljudje več zadržujemo v prostorih polnih ljudi, hkrati pa je naš imunski sistem šibkejši kot v toplejših mesecih. Zanimivo je, da Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) vsako leto pripravi dve vrsti cepiva, saj imata južna in severna zemeljska polobla zimo v različnem času.

Možni simptomi gripe

Bolezenski znaki, ki se pojavljajo pri okužbi z virusom gripe, so zelo podobni simptomom prehlada. To so povišana telesna temperatura, glavobol, povečana utrujenost, bolečine v grlu, suh kašelj in zamašena nosna votlina.

Gripa

Poleg znakov, ki so torej značilni tudi za prehlad, med simptome gripe prištevamo še bolečine v mišicah, ki se pojavljajo po celotnem telesu. Prav tako je povišanje telesne temperature bolj izrazito ter glavobol precej močnejši.

Blaženje simptomov gripe

Ker gre za virusno obolenje, z zdravili simptome le lajšamo. Z antipiretiki lahko znižamo telesno temperaturo, z analgetiki pa blažimo bolečine v mišicah in glavobol. Simptomi gripe bodo še najhitreje izginili, če bomo med boleznijo veliko počivali, spili zadostno količino vode in si imunski sistem dodatno krepili z večjim vnosom vitamina C. Tekočine moramo spiti več kot sicer, saj zaradi potenja lahko pride do dehidracije. Prav tako moramo paziti, da je zaradi povišane telesne temperature tekočina sobne temperature.

Več o gripi, simptomih, preprečevanju obolenja in blaženju simptomov si lahko preberete na povezavi https://www.nasveti.net/gripa.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close