Refleksoterapija – vzpostavite harmonijo v telesu

Čeprav alternativna medicina v Sloveniji ni priznana kot uradna, se je poslužuje ves več ljudi, saj mnogim nudi rešitve, ki jih zahodna medicina ne more. Med metode alternativnega zdravljenja štejemo tudi refleksoterapijo, ki ji z drugimi besedami pravimo tudi refleksna masaža stopal.

To ni popolnoma enako kot refleksologija, saj je slednja veda (gr. logos pomeni veda, lahko tudi um, razum), medtem ko zadnji del besede refleksoterapija izvira iz grške besede therapeia, kar v slovenščini pomeni zdravljenje. Pravzaprav tudi pojma refleksoterapija in refleksna masaža stopal nista povsem identična, saj prvi zajema tako stopala kot tudi dlani in ušesa.

Sistem refleksnih točk

Refleksoterapija temelji na predpostavki, da se v telesu nahaja več energetskih kanalov ali meridianov, po katerih se pretaka energija. Ko smo fizično in psihično zdravi, energija teče nemoteno, v nasprotnem primeru pa pride do energetskih blokad. Najpogostejši vzrok za blokado je stres, ki je tudi glavni povzročitelj bolezni.

Refleksologija zagovarja, da se v stopalih in dlaneh nahaja sistem refleksnih točk, ki je povezan s preostalimi deli telesa. S pritiskanjem na posamezne točke tako lahko vplivamo na določene organe in sprostimo meridiane, da energija po njih steče nemoteno. Po končani refleksoterapiji se v telesu vzpostavi ravnovesje.

Kdo je utemeljitelj refleksoterapije?

William Hope FitzgeraldUtemeljitelj metode je dr. William Hope Fitzgerald. Rojen v ZDA in po stroki otorinolaringolog je pri svojem delu opazil, da lahko s pritiskom na določene točke telesa izzove fiziološke reakcije na povsem drugih mestih organizma.

Čeprav so bile zatem opravljene številne raziskave in študije, še danes ni popolnoma jasno, kako refleksoterapija dejansko deluje.

Komu je refleksoterapija namenjena in komu ne?

Terapija je namenjena vsem, ki imajo zdravstvene težave, kot so kronični stres, nespečnost, astma, pogosti glavoboli, bolečine v rokah ali nogah, slaba prekrvavitev, zastoj limfe, bolečine v predelu vratu in hrbtenice, težave s sklepi, ploska stopala itd. Prav tako je refleksoterapija primerna za športnike – po športni aktivnosti. Nanjo se zanašajo tudi tisti posamezniki, ki želijo s preventivo ohranjati svoje zdravje na visokem nivoju.

Terapija pa ni primerna za vse, saj se odsvetuje nosečnicam, bolnikom z rakom, osebam s spodbujevalnikom srca ali krčnimi žilami, prav tako se refleksoterapija odsvetuje pri bolnikih s povišano telesno temperaturo.

Kako poteka terapija?

Pri refleksoterapiji je oseba, ki prejema terapijo, najpogosteje v ležečem ali polsedečem položaju. Terapevt s pritiski na točke oziroma refleksne cone na stopalih in dlaneh izzove reakcije, ki preko različnih organskih procesov (električni, živčni, kemični) organizem spodbujajo k samozdravljenju.

Refleksne cone na stopalih

S pritiskanjem na refleksne cone pretok energije po energetskih kanalih postaja bolj pretočen, kar vodi k vzpostavitvi ravnotežja oziroma harmonije v telesu. Refleksoterapija spodbuja krvni obtok in endokrine žleze ter krepča imunski sistem.

Se za terapijo odločiti ali raje ne?

Na splošno velja, da imajo ljudje o alternativni medicini izrazito nasprotujoča si mnenja. Sicer je refleksoterapija pri mnogih že precej bolj sprejeta kot določene druge metode alternativnega zdravljenja, kar kaže tudi dejstvo, da je na voljo v skoraj vsakem masažnem salonu.

Se ne morete odločiti, če bi terapijo preizkusili tudi sami? Najbolje bo, da ne poslušate mnenj drugih in refleksoterapijo preizkusite na lastni koži. Le tako boste zagotovo vedeli, če vam metoda ustreza ali ne.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close