Popoln recept za zdravo hujšanje

Splet je poln obljub o izgubi odvečnih kilogramov v samo nekaj tednih, brez telovadbe, ob uporabi »magičnega« čaja ali druge rastlinice, ki raste samo na povsem nedostopnem terenu nedosegljivega gorovja. Takšen pristop vsekakor ne spada pod zdravo hujšanje, zato nikar ne nasedajte zgodbam, ki so prelepe, da bi bile resnične.

Ne bomo sodili o posameznih izdelkih, a neizbežno dejstvo je, da še vedno velja stara modrost naših in njihovih staršev. »Brez muje se še čevelj ne obuje.« Seveda, če se uležete v posteljo za več dni in pri tem pijete le vodo, bo vsekakor prišlo do izgube kilogramov. A nič več kot to. Telo bo pričelo propadati, mišice bodo postale ohlapne, počutili se boste slabo in brez moči.

Cilj: zdravo doseganje idealne teže

Cilj zdravega hujšanja mora biti zdravo doseganje idealne teže. In ko smo že pri tem, dodajmo, da je na začetku vedno potrebno pripraviti strategijo za zdravo hujšanje. Veliko informacij lahko pridobite na spletu, toda pozor! Niso vse shujševalne metode zdravju prijazne in vsekakor niso vse diete primerne za vsakogar. Zapišite si svoj osnovni cilj, ki naj bo: »Koliko kilogramov želim izgubiti?«. Nato si zastavite nek realno uresničljiv cilj ter po malem, iz dneva v dan, delajte na tem. Bodite vztrajni!

Plan hujšanja
Plan hujšanja naj vsebuje osnovni cilj, koliko kilogramov želite izgubiti.

Veliko je odvisno od vašega spola in dnevnih aktivnosti, ki jih opravljate. Prav zato je še kako pomembno, da najprej pridete do podatka, koliko kalorij vaše telo potrebuje za en dan. Potem se oboroženi s to informacijo lotite sestave jedilnika, ki bo v seštevku kalorično nekoliko podhranjen glede na vaše dnevne potrebe. Bodite pozorni, da razlika ne preseže cca 300 do 500 kcal.

Obstaja tudi splošen izračun nekega povprečja, koliko kalorij potrebuje človek. Povprečen moški naj bi porabil dnevno okrog 1.700 kcal, ženska pa okoli 1.400 kcal. Seveda pa se številke močno spremenijo v primeru, da ste fizično bolj aktivni, telovadite, ali pa povsem obratno, opravljate sedeče delo in zelo malo hodite.

Zdravo hujšanje po 0,5 kg na teden

Za zdravo hujšanje se navadno priporoča izgubo pol kilograma odvečne teže na teden. To pa naj bi dosegli z zdravo prehrano in povečanim procentom fizičnih aktivnosti. Pri izračunu kalorij si lahko pomagate z nešteto aplikacijami na računalniku ali telefonu, prav tako ni težko najti tabel z živili, ki so kalorično ovrednotene.

Bodite pa previdni s posploševanjem in si vzemite nekaj več časa ter preberite kakšen resen članek, v katerem boste izvedeli, zakaj ni vse samo črno in belo. Za primer: razlika v kalorijah se pojavi celo pri isti zelenjavi, če v obzir vzamemo dva načina konzumiranja, in sicer surovo ter kuhano.

Surova zelenjava
Surova zelenjava je bolj zdrava, saj se hranilne snovi med kuhanjem izgubljajo.

Za boljši občutek vam spodaj navajamo podatek, koliko kalorij lahko izgubite na povsem prijeten način, pa še za svoje kardiovaskularno zdravje boste poskrbeli.

Denimo, da ste ženska (170cm, 65kg, 25 let):

  • 30 minutna hoja – 92 kcal
  • 30 minutni tek – 246 kcal
  • 30 minut sprehajanja s psom – 77 kcal

In še namig za konec. Nikar ne skušajte shujšati z danes na jutri. Za zdravo hujšanje si vzemite čas, prav tako kot ste si ga vzeli pri pridobivanju odvečne teže, če se malce pošalimo. Če boste to počeli zmerno, ne boste trpeli hude lakote, nemoči in utrujenih mišic.

Kakšen lahkoten tek ali hitra hoja, jutranja telovadba, zdravi in redni obroki vsak dan, pa bo sprememba na tehtnici kmalu vidna. In še vaše počutje bo naravnost odlično!

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close