5 razlogov za težave z nosečnostjo

Nosečnost naj bi bila eno najlepših obdobij v življenju vsake ženske, vendar lahko prinese tudi veliko skrbi. Razlogov za težave z nosečnostjo je kar veliko, nanje pa vplivajo v prvi vrsti starost nosečnice, zdravstvena anamneza in življenjski stil. Seveda pa je včasih povsem nemogoče predvidevati, ali bo nosečnost potekala brez zapletov ali ne tudi zavoljo težav, ki so tipične za nosečnost in se lahko pojavijo tudi pri nosečnici, ki je povsem zdrava in v najboljših letih.

Najpogostejši razlogi za težave

1. Največ zapletov se pojavlja pri nosečnicah, ki so zelo mlade, ter pri tistih, ki so nekoliko starejše. Pri nas se, tako kot drugod v razvitem svetu, starost, pri kateri se ženske odločajo za nosečnost oziroma za prvega otroka, iz leta v leto dviguje. Pomembno je, da z mislijo na otroka ne čakamo predolgo. Zavedati se je treba, da je pri višji starosti težje zanositi, da imamo manj časa za zdravljenje neplodnosti ali umetno oploditev, poleg tega pa se povečuje tudi možnost genetskih napak.

Pozno nosečništvo

2. Kronične bolezni so vedno dejavnik tveganja, zato naj se ženska, ki ima kronično bolezen (na primer diabetes), pred zanositvijo vedno posvetuje s svojim zdravnikom. Tako bo nosečnost lahko dobro načrtovana, terapije oz. zdravila se bodo prilagodila, prav tako pa bo nadzor nad potekom nosečnosti že od samega začetka bolj natančen.

3. Akutne bolezni in okužbe ravno tako predstavljajo tveganje. Veliko je bolezni, ki so v času nosečnosti nevarne za razvoj ploda. Pri tem ne mislimo zgolj okužb z »eksotičnimi« boleznimi in virusi ter tistimi, ki se jih nadzoruje z rednimi cepljenji, temveč tudi okužbo s toksoplazmozo, virusom vodenih koz (noric) in podobno.

4. Vsaka nosečnost pomeni tudi genetsko tveganje, za katerega smo že omenili, da se povečuje s starostjo nosečnice, še posebej pa je to večje v primeru, da imamo genetske bolezni v družini. V tem primeru je pred zanositvijo potreben posvet z genetikom, prav tako pa se lahko nosečnica odloči za genetska testiranja.

5. Zdrava nosečnost zahteva zdravo nosečnico, ki nima nezdravih navad in ne zlorablja prepovedanih substanc. Debelost, kajenje, alkohol in droge so dejavnik tveganja in lahko povzročijo nosečnost z zapleti.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najbolj brani prispevki

Close
Back to top button
Close
Close