Pogosti vzroki vrtoglavice

Čutilo za ravnotežje, ki se nahaja v ušesu, sporoča možganom, da smo pri miru, a se vendarle premikamo. Kdaj? Kadar na primer sedimo povsem pri miru v avtomobilu, ki drvi skozi ovinke. Kadar možganom pri ugotavljanju, kaj je res in kaj ne, pomagajo vsaj oči, je lažje. Če gledamo skozi okno in vidimo, da se narava premika mimo nas, se nam ne bo pričelo vrteti tako hitro.

Vožnja z avtomobilom je le en primer, ki povzroča vrtoglavico, a obstajajo tudi mnogi drugi, na primer vožnja z vrtiljakom. Še nekoliko bolj posebna pa je tista vrtoglavica, ki dejansko ne izhaja iz samega gibanja. Recimo tista, do katere pride, če smo ravno pretekli daljšo razdaljo in smo povsem izmučeni.

Se tudi vam pogosto vrti in ne veste, ali bo vrtoglavica minila ali vam bo nazadnje postalo slabo in se boste morda celo onesvestili? Razmislite o tem, zakaj običajno pride do vrtoglavice in se ji skušajte izogniti.

Vzroki vrtoglavice

Kadar se peljemo z vrtiljakom, nam je povsem jasno, da je vrtoglavica posledica vrtenja v krogih. Gre za tako imenovano položajno vrtoglavico, kjer premikanje telesa ni usklajeno z gibanjem telesa, torej se možgani znajdejo v precepu. Sem spada tudi nihajna vrtoglavica, ki se pojavi pri vožnji v dvigalu ali na vrhu visoke stavbe, ki niha (recimo Eifflov stolp).

Vrtoglavica zaradi višine

Prav tako lahko vrtoglavico povzroča naše psihično stanje. Včasih gre za bolezni, včasih preprosto za strah. Zaradi slednjega marsikdo ne upa pogledati proti tlom z velike višine, saj že ve, da se mu bo vrtelo in mu bo postalo slabo.

Naslednji pogost razlog za vrtoglavico je nizek krvni tlak. Ta vrtoglavica je značilna predvsem za ženske in starostnike, ki se jim zvrti že zato, ker iz sedečega položaja hitro vstanejo. Pomaga kakšna skodelica kave, predvsem pa je potrebno spiti dovolj vode.

Kaj pa vrtoglavica takrat, kadar se preveč upehamo? Če tečete in imate srčni utrip na maksimumu, vas lahko med tekom ali takrat, ko se ustavite, nenadoma napade vrtoglavica. Kriva sta krvni tlak in pomanjkanje kisika, zato sedite in se dobro nadihajte ter umirite pulz.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najbolj brani prispevki

Close
Back to top button
Close
Close