Je odstranjevanje zobnega kamna nujno?

Vsi se zavedamo pomena krtačenja zob, čiščenja z nitko ter splakovanja ustne votline z antiseptično ustno vodico. Pa veste, zakaj to pravzaprav počnemo? Veste, kaj je zobni kamen in kako pride do njegovega nastanka? Ste se že kdaj vprašali, ali se k zobozdravniku na odstranjevanje zobnega kamna odpravimo le zaradi estetskih razlogov, da so naši zobje bolj beli, ali je čiščenje kamna povezano tudi z zdravjem? Če vas zanima odgovor, poleg tega pa še kakšen nasvet, nadaljujte z branjem prispevka.

Tudi če sami za svoje zobe še tako odlično skrbite, imate v ustni votlini še vedno veliko različnih bakterij. Te bakterije se pomešajo z ostanki hrane v ustih ter tvorijo lepljivo plast, ki pokriva zobe, se vrine pod dlesni ter se prilepi tudi na zobne plombe. Ker je takšna zobna obloga polna bakterij, lahko poškoduje sklenino ter povzroča nastanek lukenj v zobeh. Zato je še kako pomembna pravilna skrb za zobe, saj tako preprečimo gnitje ter druge zobne bolezni.

Do večjih problemov z zobmi namreč prihaja takrat, ko zanemarimo ustno higieno ter pustimo, da zobna obloga ostaja na zobeh ter se sčasoma strdi v zobni kamen. Zobni kamen je mineralizirana zobna obloga. Lahko je mlečno bele, rumene ali celo temno rjave barve. Običajno ga delimo na tistega, ki se nahaja nad dlesnijo, in tistega, ki se nahaja pod dlesnijo. Slednji je še posebej nevaren. Odstranjevanje zobnega kamna je zaradi njegove trde oblike možno le pri zobozdravniku.

Čiščenje zobnega kamna

Številne posameznike zobni kamen moti le zaradi estetskega vidika. Žal pa lahko dolgoročno vodi do nastanka različnih bolezni, ki so lahko zelo škodljive ter pripeljejo tudi do izgube zob. Zobni kamen je idealno prebivališče za bakterije, ki se na njem veselo množijo in delajo škodo. Nad dlesnijo povzročajo vnetje dlesni (gingivitis), pod dlesnijo pa vnetje kosti in mehkih tkiv, ki mu strokovno pravimo parodontitis.

Poskrbite za redno čiščenje zobnega kamna!

Zavedati se morate, da je redno čiščenje zobnega kamna pomemben del ustne higiene. Omenili smo že, da takšno čiščenje lahko opravi le zobozdravnik, saj zobnega kamna sami s krtačko žal ne morete odpraviti.

Da boste imeli zobnega kamna čim manj, si vsaj dvakrat dnevno temeljito očistite zobe. Naj vas ob tem povabimo k ogledu prispevka »Kako si pravilno umiti zobe?«. Poleg natančnega umivanja zob vam priporočamo tudi redne obiske pri vašem izbranem zobozdravniku, ki bo poskrbel še za odstranjevanje zobnega kamna. Pa tudi sicer so redni obiski pri zobozdravniku nujni, saj je ponavadi, ko se pojavijo težave z zobmi ali zobno sklenino, že prepozno.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close