Odpravljanje stresa z alternativno medicino

Vsakodnevni napori, ki jih pred nas postavlja zunanji svet, ter težave in konflikti, ki se pojavljajo znotraj nas samih, povzročajo stanje napetosti, neudobja in slabega počutja, ki ga imenujemo stres. Ta vpliva na nas tako čustveno kot fizično, zato je pomembno, da ga dovolj hitro prepoznamo in se odločimo, da ga bomo zmanjšali ali odpravili. V nasprotnem primeru lahko stresno življenje vodi tako v fizične kot psihične bolezni.

Stres bi lahko povsem odpravili, če ne bi imeli nobene skrbi in nobene težave več, vendar to seveda ni mogoče. Vedno nas kaj tare, vedno se soočamo z življenjskimi izzivi. To pomeni, da lahko za odpravljanje stresa skrbimo edino sproti, s tehnikami sproščanja in počitkom uma ter telesa, prav tako pa tudi z alternativno medicino.

Kako pa sploh vemo, da smo pod stresom? Poleg splošne napetosti in občutka, da ne zmoremo vsega oziroma smo preobremenjeni, se lahko pojavijo visok krvni tlak, nespečnost, težave s srcem, tiščanje v prsih, alergije, ekcemi, razdražljivost, nasilnost, višja dovzetnost za kužne in druge bolezni …

Preproste metode odpravljanja stresa

Povzročiteljem stresa se marsikdaj ne moremo izogniti, zato ga odpravljamo s sproščanjem. Vzamemo si čas za dejavnosti, ki nas veselijo, na primer za šport, vrtnarjenje ali kuhanje. Sprostimo se lahko v družbi prijateljev, v naravi, ob negi živali, sprehodom, kopeljo, poslušanjem glasbe, dihalnimi vajami … Takšne preproste aktivnosti so pri odpravljanju vsakodnevnega stresa lahko izjemno učinkovite.

Kakšne možnosti ponuja alternativna medicina?

Alternativna medicina nam nudi kar nekaj možnosti izbire, kajti za večino alternativnih pogledov na telo je značilno, da so holistične, torej gledajo na človeka kot celoto. Gledajo na bitje telesa, uma in duha, kjer je potrebno poskrbeti za sozvočje in z alternativno medicino poskrbeti za vse tri elemente. Za odpravljanje stresa lahko skrbijo akupresura, aromaterapija, barvna terapija, vizualizacija, joga in meditacija, masaža ter, zlasti v kitajski medicini in ajurvedski medicini, tudi posebna prehrana.

Meditacija

Katero vrsto alternative izbrati, kadar se spopadamo s stresom? Odvisno od tega, koliko imate časa, koliko ste se pripravljeni sami angažirati (pri jogi je sodelovanje drugačno kot pri masaži), ter seveda kakšne možnosti imate glede na lokacijo (v mestih je ponudba dobra, na podeželju pa smo precej omejeni).

Alternativna medicina za domačo in strokovno uporabo

Akupresura se izvaja predvsem na področju vratu in ramen, da se sprosti napetost tako v fizičnem kot psihičnem smislu, poskrbi pa se tudi za tretje oko, torej za točko med obema obrvema. Mojster reikija se lahko odloči, da bo vplival samo na najvišjo čakro, torej na tretje oko.

Za aromaterapijo lahko poskrbimo sami, vendar je dobro, da se seznanimo s tem, kateri so tisti vonji, ki pomirjajo. Če nimate znanja o aromaterapiji, lahko brez skrbi izberete sivko, če boste obiskali mojstra, pa bo ta pripravil popolno kombinacijo arom.

Joga se osredotoča na dihanje in meditacijo, dodaja pa tudi različne asane oziroma položaje telesa, ki razbremenijo mišice in okostje, torej gre hkrati tudi za fizično udejstvovanje. Joge se naučite na tečaju, nato pa jo boste lahko izvajali kar doma. Potrebno je obvladati pravilno dihanje in pravilne obremenitve telesa v vsakem položaju.

Naše telo ima sedem čaker in vsaka je povezano z eno od barv mavrice. Obdajte se z barvami, ki pomirjajo, prav tako pa se oblecite v pomirjujoče barve. Nikar se ne odenite v črno.

Čakre človeškega telesa

Tudi vizualizacija lahko poteka doma, ko si predstavljate, kako vstopite v belo svetlobo in se okopate v njej ter se podate v druga prijetna okolja. Vsekakor pa deluje še bolje, če imate pri njej vodiča, ki vas bo vodil po pravi poti.

Da bi si pomagali s hrano, uživajte naravna živila z veliko vitamini in minerali, se izogibajte sladkorju, hkrati pa posezite po zdravilnih živilih in zeliščih, ki imajo še posebno moč. Znan je ginseng, mojster ajurvedske ali kitajske medicine pa vam bo podrobno svetoval o tem, kaj zaužiti in kako spremeniti svoj način prehranjevanja.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close