Masaža v nosečnosti – da ali ne?

Nosečnost je edinstveno obdobje življenja, ki prinaša s seboj ogromno lepega, pa tudi nekaj nosečniških težav. Ste vedeli, da tem težavam uspešno kljubuje prav masaža v nosečnosti, ki bo poskrbela za vaše dobro počutje? Ženske so se čedalje bolj pričele zavedati, kako pomemben je čas nosečnosti, zato se v tem obdobju vedno večkrat odločajo za masažo. Vpliv masaže je izredno blagodejen, preko kože se širi v globino, s tem pa se tudi izboljša počutje nosečnice.

Prednosti masaže v nosečnosti

Med masažo se poveča prekrvavitev, kri pa do celic prenaša hranila in odnaša odpadne snovi. Izboljša se regeneracija kože, poleg tega pa z masažo s površine odstranjujemo odmrle kožne celice, stimuliramo lojne žleze in poskrbimo za večjo odzivnost receptorjev v koži.

Z masažo sproščamo mišično napetost, odpravljamo zakrčenost in togost telesa ter poskrbimo za večjo gibljivost in elastičnost telesa. Posredno pa masaža vpliva tudi na nižanje krvnega tlaka, izboljšuje dihanje, omili bolečino in preprečuje krče. Z masažo si povrnemo življenjski elan. Poleg tega masaža v nosečnosti pomeni tudi neko posebno obliko razvajanja, saj je to čas, ki ga nosečnica nameni le sebi.

Katere dele masiramo v nosečnosti?

Masaža v nosečnosti mora biti prilagojena potrebam nosečnice, saj ima vsaka svoje želje. Od tega, koliko časa nosečnost že traja, je odvisno veliko stvari, med drugim tudi izbira položaja, trajanje in vrsta masažnih prijemov. Kako običajno poteka masaža nosečnice, si lahko v spodnjem video posnetku.

Najpogosteje se bolečina v nosečnosti pojavlja v spodnjem delu hrbtenice, za to pa so lahko krivi neprimerna obutev, slaba drža, preobremenjenost medenice in podobno. Masažni prijemi morajo biti previdni in nežni, saj so določene cone v spodnjem delu telesa (predel pod kolenom, predel okoli gležnja) povezane z mišicami maternice.

Vsaka nosečnica zase ve, ali ji prija tudi masaža trebuha. Ta mora biti nežna in počasna, z njo pa se nahrani kožo in prepreči ali vsaj omili nastanek strij.

Z raziskavami so potrdili, da se nosečnice lahko z masažo izognejo številnim težavam. Zmanjšujeta se anksioznost in depresija, omilijo se nosečniške slabosti, uravna se krvni tlak, poleg tega pa se zmanjša tudi število prezgodnjih porodov.

Masaža je primerna po 12. tednu nosečnosti

Prvi meseci nosečnosti so namreč zelo občutljivo obdobje, v katerem je možnost spontanega splava največja. Čeprav raziskav, ki povezujejo splav z masažo v prvih 12 tednih nosečnosti, ni, je vseeno potrebna določena mera pazljivosti.

Po 12. tednu pa je masaža, prilagojena nosečnici, povsem varna. Masaža v nosečnosti je dobrodošla tudi v zadnjem tromesečju. Ravno v tem obdobju se pojavljajo bolečine v mišicah in sklepih, z masažo pa lahko omilimo tudi otekanje nog.

Vrnimo se torej k prvotnemu vprašanju, ali je masaža v nosečnosti priporočljiva ali ne. Odgovor je vsekakor pritrdilen, vendar prve tri mesece nosečnosti z njo raje počakajte.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close