Krvna slika ali hemogram

Ste se že dlje časa počutili slabo in odšli k zdravniku na pregled? Najverjetneje vas je po prvotnem pogovoru in pregledu poslal na odvzem krvi, saj je krvna slika, ki ji strokovno pravimo tudi hemogram, osnova za postavitev diagnoze in nadaljnje obravnavanje bolnika. Laboratorijska analiza krvi zajema analizo rdečih in belih krvničk ter krvnih ploščic, z njo pa zdravniki lahko vidijo, kaj se dogaja v telesu bolnika. Opazujejo predvsem število krvničk, njihovo obliko ter velikost. Z odstopanji od normalnih vrednosti odkrivajo bolezenska stanja, vendar je pri tem potrebno poudariti, da majhna odstopanja ne pomenijo nujno bolezni.

Krvno sliko sestavljajo rdeča krvna slika, bela krvna slika in število trombocitov.

Rdeča krvna slika

Rdeča krvna slika pokaže število eritrocitov, njihov povprečni volumen (PVE) ter vrednost hemoglobina. Če je rdečih krvničk premalo, gre za anemijo oziroma slabokrvnost, če pa je eritrocitov preveč, bolezenskemu stanju pravimo eritrocitoza. Anemija je pogostejša od eritrocitoze, najpogostejši vzroki zanjo pa so pomanjkanje železa, pomanjkanje vitamina B12 in folne kisline. Pri ženskah se slabokrvnost pogosto pojavi tudi zaradi menstruacije. Po drugi strani pa je eritrocitoza največkrat posledica napak v kostnem mozgu.

Bela krvna slika

Bela krvna slika prikazuje vrednosti belih krvničk oziroma levkocitov. Stanje nad mejno vrednostjo imenujemo levkocitoza, medtem ko stanje s premalo levkocitov v krvi imenujemo levkopenija. Najpogosteje se levkocitoza pojavi pri bakterijski ali virusni okužbi, pogosto tudi pri kadilcih, redko pa je levkocitoza posledica krvne bolezni. Tudi levkopenija se lahko pojavi pri virusnih okužbah (npr. pri okužbi z virusom HIV), večkrat pa je posledica pomanjkanja železa, neželenih učinkov zdravil in revmatoidnih bolezni.

Krvna slika trombocitov

Krvna slika zajema tudi analizo trombocitov ali krvnih ploščic, ki skrbijo za strjevanje krvi. Kadar je njihovo število v krvi preveliko, govorimo o trombocitozi, kadar pa jih je premalo, govorimo o trombocitopeniji. Največkrat število trombocitov naraste nad mejno vrednost zaradi različnih akutnih in kroničnih vnetij in obolenj, pri pomanjkanju železa ter seveda pri krvavitvi. Vzroki trombocitopenije pa so najpogosteje razne okužbe (npr. z virusom HIV ali infekcijsko mononukleozo), jemanje zdravil in sistemske bolezni veziva (predvsem pri mladih ženskah).

Za zdravo krvno sliko …

Največji vpliv na zdravo krvno sliko ima zdrav način življenja, predvsem uravnotežena prehrana. Ljudje, ki jedo vse, imajo manj težav s krvjo od vegetarijancev. Pri slednjih je priporočljivo, da gredo večkrat na preventivni pregled, ostali pa po potrebi – torej takrat, ko se ne počutijo zdrave. Krvna slika je zaradi pomanjkanja železa lahko izven meja normal tudi pri ženskah v rodni dobi. V takšnem primeru zdravnik predpiše tablete.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close