Keramične ponve so zdravju prijaznejše

Ponve s keramično prevleko so izvrstna novost na področju posod. Podobno so bile pred leti zelo priljubljene teflonske ponve. Danes beremo in poslušamo, da je teflon škodljiv našemu zdravju. Če ste kdaj uporabljali teflonsko ponev, potem veste, da se takšne ponve z leti obrabijo, opraskajo in se pričnejo luščiti, s tem pa naj bi se v hrano sproščale strupene snovi.

Keramična prevleka je veliko manj občutljiva na praske, pa tudi okolju in ljudem je bolj prijazna. Poleg velike odpornosti na praske in vročino so prednosti keramike tudi v tem, da gre za nekovinski material, ki je odporen na rjavenje in je zelo trden. Keramika je pravzaprav po trdosti takoj za diamantom, kar je še eden izmed pokazateljev, zakaj so keramične ponve v številnih gospodinjstvih vse bolj priljubljene.

Bolj polni okusi in manj maščobe

V keramične ponve se izplača vložiti nekaj več denarja, saj ima tako trpežen material res dolgo življenjsko dobo. Priprava hrane v keramični posodi je nekaj popolnoma drugačnega. Okus hrane, pripravljene v keramični ponvi, je poln, saj hrana obdrži več vlage, vitaminov in mineralov. Kuhamo oziroma pečemo lahko z zelo malo ali nič maščobe. In kljub temu, da ne uporabimo maščobe, se hrana ne prime na posodo.

Struktura keramičnih ponev

Struktura keramične ponveKeramične ponve so narejene iz treh osnovnih plasti. Zunanja stran je navadno izdelana iz silikoniziranega emajla, jedro je iz aluminija, notranjost pa je prevlečena s keramiko. Zaradi take zgradbe ponev dobro prevaja oziroma enakomerno razporedi toploto. Posledično je hrana hitreje pripravljena in hkrati privarčujemo pri porabljeni energiji. Notranjost ponve je prevlečena z gosto naravno keramično prevleko, ki je zelo gladka in zato je tovrstne posode enostavno očistiti, brez drgnjenja in brez čistil.

Čiščenje keramičnih ponev

Keramične ponve po uporabi najprej ohladimo, nato splaknemo z vročo vodo in enostavno obrišemo z vlažno krpo. Pomivanje v pomivalnem stroju se odsvetuje, saj sčasoma trda voda in pomivalna sredstva pustijo sledi na posodi. Če se že pojavi kakšen trdovraten madež, posodo namočimo v vročo vodo, v katero dodamo malce kisa.

Uporabite leseno ali plastično kuhalnico

Lesene kuhalniceKeramične ponve so zagotovo zdravju prijaznejše od ponev s katerim drugim premazom. Kot rečeno, pri pripravi hrane ni treba uporabljati toliko maščob, kuhana oziroma pečena hrana ohrani hranilne snovi, ker jo lahko pripravljamo pri nižjih temperaturah, predvsem pa je pomembno, da je keramika naraven in neškodljiv material, ki je zelo odporen na kakršnekoli poškodbe. Sicer še vedno priporočamo, da za mešanje uporabljate leseno ali plastično kuhalnico. Kakšen zelo oster predmet, kot je na primer nož, lahko poškoduje tudi keramično prevleko.

Keramične posode omogočajo kuhanje, dušenje, praženje, cvrenje in pečenje. In to brez prijemanja in brez prekomerne uporabe maščob. Živite zdravo, jejte okusno hrano in uživajte ob enostavnem pripravljanju jedi v keramičnih ponvah.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close