Kako si pravilno umiti zobe?

Osnov pravilnega umivanja zob nas najprej učijo starši, nato pa se z njimi pod vodstvom zobozdravstvenega tehnika ali drugega zdravstvenega delavca srečamo tudi v vrtcu in v šoli, kjer se redno in temeljito umivanje zob spodbuja tudi z razrednimi tekmovanji. Otrokom se oceni čistoča zob s pomočjo barvila, ki pokaže umazanijo, na podlagi tega pa se dodelijo točke. Kaj pa vi? Se še spomnite, kako se zobe pravilno ščetka in zobovje ter ustno votlino kar najbolje očisti?

Pravilno ščetkanje zob

Osnova umivanja zob je uporaba zobne ščetke in zobne paste. Temeljito umivanje zobovja naj bi trajalo vsaj tri minute, pri tem pa ne ščetkamo »na žagico«. Ta je primerna zgolj za čiščenje zgornje ploskve zob s širšo zgornjo površino (torej zob ob strani, ne pa spredaj). Vse zunanje in notranje ploskve zob sicer očistimo tako, da s kratkimi potegi površino čistimo v smeri od dlesni do konca zoba. Na vsakem mestu potegnemo vsaj štirikrat, še bolje pa je, da osemkrat. Očistiti moramo tudi povsem zadnji zob zgoraj in spodaj na vsaki strani čeljusti, kjer se je včasih s ščetko težko prebiti do zadnje ploskve, še zlasti pri modrostnih zobeh.

Pravilno ščetkanje zob

Zakaj zobe ščetkamo od dlesni proti konici zoba? Zato, ker je največ ostankov hrane in bakterij ter izločkov bakterij prav ob robu dlesni. Ni dobro, da jih potiskamo pod dlesen, prav tako pa dlesni ne velja odrivati, da se ne pojavi odstopanje oziroma kasnejša parodontoza.

Poleg ščetke potrebujemo primerno zobno pasto, s katero ne pretiravamo. Dovolj jo je za grah. Po ščetkanju zobe in usta dobro izperemo.

Zobna ščetka ni dovolj!

Pri zobeh, ki niso povsem stisnjeni skupaj (zlasti, kadar je čeljust majhna), uporabljamo tudi zobno nitko. Te danes ni treba več kot sukanec navijati na prste, temveč je že na voljo v praktičnih držalih. Z zobno nitko odstranimo umazanijo iz medzobnih prostorov. Običajno je nekje po petintridesetem letu uporaba zobne nitke še bolj nujna, saj se dlesni pričnejo umikati – parodontoza je eden najpogostejših znakov staranja. Medzobni prostor lahko dobro očistimo tudi z uporabo zobne prhe, ki z vodnim curkom odstranjuje umazanijo.

Nitkanje zob

Dodatno odpravljanje bakterij nam omogoča uporaba ustne vodice, ki doseže tudi mesta, kjer s ščetko ne moremo, hkrati pa poskrbi kar za celotno ustno votlino, zato si danes zobne higiene brez nje skoraj ne znamo več predstavljati. Za otroke so na voljo posebne, nekoliko bolj blage vodice.

Kako pa očistiti madeže in zobni kamen? Vsake toliko lahko uporabimo pasto za loščenje zob, si pomagamo z ultrazvočno ščetko ali pa seveda obiščemo zobozdravnika, ki zobe profesionalno očisti. Madeži so sicer odvisni predvsem od razvad in hrane (cigareti, kava, rdeče vino, čaj), na kamen pa veliko bolj kot umivanje zob in kajenje vplivajo lastnosti naše sline.

Vir: Nasveti za pravilno čiščenje zob

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close