Kako poteka jajčna dieta?

Sodite v skupino ljudi, ki so stalno na preži za novostmi, povezanimi z dietami? Če ste pokimali, ste najverjetneje že slišali za jajčno dieto, ki je v zadnjem času izjemno priljubljena. Ena od prednosti, zaradi katere je jajčna dieta tako zaslovela, je zagotovo ta, da lahko z njo v zelo kratkem času izgubite kar nekaj odvečnih kilogramov. Tako lahko v prvem tednu shujšate do 4 kg, v prvih 15 dneh pa do kar 15 kg.

Jajčna dieta na prvi pogled najbolj spominja na Atkinsonovo, ki temelji na visokem vnosu proteinov in nizkem vnosu ogljikovih hidratov. Če uživamo večje količine proteinov in mineralov, se istočasno topi maščoba v telesu. V nadaljevanju boste spoznali, kako naj bi jajčna dieta potekala, predstavili pa vam bomo tudi primer jedilnika.

Splošna navodila za hujšanje z jajčno dieto

1. Poleg jajc naj bosta v ospredju prehranjevanja med jajčno dieto meso in kuhana zelenjava, ki ju po potrebi lahko začinite z vegeto. Odpovedati se morate alkoholnim pijačam, saj so polne kalorij in se zaradi njih le redite.

2. Hrana, ki jo boste med jajčno dieto uživali, je lahko vroča ali hladna. Najpomembneje je, da jo uživate v določenem vrstnem redu, pri čemer ne smete izvzeti nobenega živila, ki se navezuje na dieto.

3. Med jajčno dieto ne smete uživati živil, ki vsebujejo sladkor. Prav tako so prepovedani slani prigrizki. Ne pijte pijač, ki vsebujejo mehurčke.

4. Ne uživajte živil z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kot so npr. krompir, kruh in testenine.

5. Po navodilih za jajčno dieto se ravnajte prvih pet dni po pričetku, nato bodite dva dni brez diete in jejte povsem normalno, vendar zmerno. Nato ponovno sledi čas za dieto, ki je prav tako dolg pet dni. Postopek nato ponovite še enkrat.

Dieta z jajci
Dieta z jajci dovoljuje uživanje tudi nekaterih drugih živil.

6. Po 15 dnevih jajčne diete torej lahko izgubite več kot 10 kg. Teh ne boste dobili nazaj, če boste v nadaljevanju jedli zmerno in se vsak začetek tedna, najbolje kar v ponedeljkih, držali jedilnika, ki vam bo pomagal vzdrževati telesno težo.

Jajčna dieta: jedilnik

Predstavljamo vam primer jedilnika jajčne diete:

  • zajtrk: 1 pomaranča, 2 prepečenca, skodelica čaja ali kave brez sladkorja
  • kosilo: 1 pomaranča, 1 kislo mleko, 1 jajce, 2 prepečenca
  • večerja: 130 g mlete govedine, 1 paradižnik, 1 prepečenec, 1 skodelica čaja

Še enkrat poudarjamo, da je zgornji jedilnik le eden izmed primerov. Če vas jajčna dieta zanima podrobneje, boste na spletu brez težav našli tudi druge primere jedilnika.

Na dan popijte vsaj dva litra vode

Med jajčno dieto in tudi sicer morate poskrbeti, da boste na dan popili vsaj 2 litra vode. Svetujemo vam, da imate pri sebi ves čas steklenico z vodo. Vsakič, ko se spomnite nanjo, popijte nekaj vode. Zadosten vnos vode vam bo nekoliko pomagal tudi pri potešitvi lakote, zato ne boste čutili potrebe po zaužitju velikih porcij hrane.

Vas je jajčna dieta prepričala? Preizkusite jo in nam v komentarju zaupajte, kako se je obnesla. Če z njo že imate izkušnje, pa bomo seveda prav tako veseli vašega mnenja!

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close