Kako odpraviti smrčanje?

Ste tudi vi eden izmed mnogih, ki imajo težave s smrčanjem? Ste vedeli, da ima omenjene težave skoraj vsak tretji odrasel moški? Morda ste preizkusili že različne metode za odpravo smrčanja, pa vendar žena še vedno pravi, da ni prav nič bolje. Morda ste vprašanje, kako odpraviti smrčanje, naslovili tudi na svojega osebnega zdravnika, ta pa je predlagal operacijo.

Če ste se našli v opisu in vam operacija predstavlja zadnji izhod, preberite nekaj naših nasvetov, ki vam utegnejo pomagati pri odpravi smrčanja.

Zakaj pride do smrčanja?

SmrčanjeDa bomo lahko odgovorili na vprašanje, kako odpraviti smrčanje, si moramo najprej ogledati razloge oziroma vzroke za smrčanje. Do smrčanja pride, ker mehko tkivo v zadnjem delu žrela med spanjem nekoliko zapre dihalne poti, le-te pa se zaprejo zaradi ohlapnosti mišic žrela. To je glavni vzrok za smrčanje, so pa še drugi dejavniki, ki na smrčanje vplivajo. Sem sodijo alkohol in cigareti, pomirjevala in uspavalne tablete, otečeni mandlji, neustrezna blazina, nepravilnosti žrela ali nosu, pogosto pa na težave s smrčanjem vpliva tudi debelost.

Ker smrčanje povzročajo zožene dihalne poti, se težave pojavijo tudi, ko smo prehlajeni ali ko se spopadamo z alergijo ali astmo.

Bo potrebna operacija?

Če je smrčanje vzrok nepravilnosti žrela oziroma nosu, bo žal potreben operativni poseg. Operacija je običajno hitra, izvedena v splošni anesteziji. Glede na to, da popuščanje napetosti mišic v žrelu povzroča staranje, ni nujno, da se leta po operaciji smrčanje ne bo ponovilo. Če pa vzrok za smrčanje ni v nepravilnosti žrela ali nosu, pa si najverjetneje lahko pomagate kar sami.

Kako odpraviti smrčanje brez operacije?

Obstaja precej trikov, ki vam lahko pomagajo pri odpravi ali vsaj zmanjšanju smrčanja. Prav tako v ta namen obstajajo številni izdelki, ki svojo nalogo opravljajo boljše ali slabše – odvisno od izdelka oziroma pripomočka ter samega posameznika. Kar nekomu pomaga, ni nujno, da bo pomagalo tudi drugemu.

V nadaljevanju smo zapisali nekaj nasvetov, ki vam utegnejo pomagati:

  1. Izogibajte se spanju na hrbtu. Preizkusite lahko trik, da v hrbtni del pižame všijete nek manjši trši element, ki vas bo silil k spanju na boku ali trebuhu.
  2. Pričnite z vsakodnevno vadbo. Mnogo ljudem je pomagalo prav to. Tudi hujšanje pri ljudeh z odvečnimi kilogrami dosega odlične rezultate, saj je večina na ta način popolnoma odpravila smrčanje ali ga vsaj omilila.
  3. Izogibajte se pitju alkohola, kajenju ter jemanju pomirjeval ali uspaval pred spanjem, saj z njimi še dodatno »uspavate« mišice žrela.
  4. V najbližjo lekarno se odpravite po pršilo, ki bo nebo obložilo z enakomernim filmom in utrdilo žrelo. S tem boste sicer težavo rešili le začasno, vzroka za smrčanje pa z uporabo pršil ne boste odpravili.
  5. Na vprašanje, kako odpraviti smrčanje, bi večina najverjetneje rekla, da s pomočjo obližev proti smrčanju. Obliži razširijo nosnici in tako omogočajo večji pretok zrak.
  6. Ena izmed mnogih možnosti je magnetna nosna sponka, ki s pomočjo magneta stimulira senzorične živce v nosu. Posledično se razširijo dihalne poti, kar omili smrčanje.
  7. Obstajajo tudi tako imenovane pametne zapestnice, ki deluje na principu biološke reakcije in avtogenega učenja. Ko zapestnica zazna smrčanje, pošlje živčnemu sistemu signal, da telo zamenja položaj.
  8. Poizkusite lahko z menjavo vzglavnika. Z rahlo privzdignjeno glavo bodo dihalne poti bolj odprte. Prav tako lahko nekoliko podstavite del postelje, na katerem imate glavo.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close