Kako odpraviti napihnjenost in zaprtost?

V določenem obdobju smo se s prebavnimi motnjami, kamor sodijo napenjanje, napihnjenost in zaprtost, srečali že prav vsi. Statistika priča o tem, da ima osem od desetih Slovencev opisane težave najmanj dvakrat na mesec. Vzrokov za to je lahko več, omenimo naj predvsem nepravilno prehrano in način prehranjevanja, poleg tega pa ne smemo pozabiti na stres ter na delo v pretežno sedečem položaju.

Do napihnjenosti in zaprtosti pride takrat, ko se poruši ravnotežje med dobrimi in slabimi bakterijami v črevesni mikroflori. Pri tem se poslabša še naše splošno počutje, zato obupano iščemo rešitve, ki bi to nadlogo učinkovito odpravile.

Proti napihnjenosti in zaprtosti pomagajo probiotiki

Napihnjenost in zaprtost lahko odpravimo s prilagojenim jedilnikom, ustreznim načinom prehranjevanja ter z zdravim in aktivnim načinom življenja z zmerno količino stresa. Ob omenjenih prebavnih težavah si lahko pomagamo tudi s probiotiki, s katerimi bomo na naraven način poskrbeli za zdravo črevesno mikrofloro. Probiotiki namreč predstavljajo pomoč prisotnim dobrim bakterijam v črevesju. Preprečujejo razmnoževanje škodljivih bakterij, spodbujajo delovanje imunskega sistema ter so odlična pomoč pri prebavi hrane.

Kot dober vir probiotičnih bakterij naj omenimo kislo mleko, kefir in jogurte. A pri tem moramo žal napisati, da vsa omenjena živila vsebujejo probiotične bakterije, ki so precej občutljive in niso navajene na kislo okolje v črevesju, zato mnoge ne preživijo prehoda skozi želodec. Bolj učinkovita so različna probiotična zdravila s sevi Bifidobacterium in Lactobacillus, ki jih v lekarni lahko kupite brez recepta.

Probiotična prehranska dopolnila

Priporočamo vam, da jih jemljete redno in več tednov, tako da se uravnoteži stanje v prebavilih. Poleg tega lahko probiotike jemljete tudi preventivno in tako preprečite, da bi se zaprtje in napihnjenost sploh pojavila. Seveda se o jemanju kakršnih koli zdravil posvetujte s farmacevtom.

Kako si še lahko pomagate?

Svetujemo vam, da svoj jedilnik napolnite s prehranskimi vlakninami. Privoščite si veliko jabolk, kivijev, hrušk in pomaranč. Posezite tudi po solati, špinači in brokoliju, otrobih ter ovsenih kosmičih. Znano namreč je, da telo teh snovi ne prebavi, s tem pa se poveča prostornina blata, zato boste veliko potrebo opravili lažje.

Pijte veliko vode in nesladkanega čaja. Na ta način boste poskrbeli za dobro hidriranost črevesja, s tem pa bo blato mehkejše in se bo lažje premikalo po črevesju. Odlično se obnese tudi naravna mineralna voda, ki jo popijete zjutraj na tešče.

Ne pozabite na telesno aktivnost. Še posebej vam priporočamo, da okrepite svoje trebušne mišice. Vzpostavite tudi redno rutino obiskovanja stranišča. Na ta način boste učinkovito preprečili napihnjenost in zaprtost, obiski stranišča pa ne bodo več podobni nočni mori.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najbolj brani prispevki

Close
Close