Kako odpraviti herpes na ustnici?

Ustnice so eden najbolj opaznih delov človeškega telesa, zato si vsi želimo, da bi bile ves čas lepe, prav tako pa so del telesa, s katerim povezujemo privlačnost. Prav zato si ženske ustnice ličijo, da bi bile še bolj opazne, še bolj vabljive in privlačne. Hkrati pa so ustnice tudi del telesa, ki je zelo občutljiv. Koža je na njih izjemno tanka, zato lahko hitro pride do njene poškodbe, hitro pa se tudi prekomerno izsuši, na kar se odzove z luščenjem in razpokanjem, ob katerem postanejo ustnice grobe. Da bi ostale mehke in voljne, jih negujemo z mazili, ki vsebujejo vazelin in naravna olja, ki pomagajo v njih zadrževati vlago ter jih mehčati.

Še precej bolj neprijeten kot suhe in razpokane ustnice pa je herpes na ustnici. Njegov nastanek ni pogojen s samo nego ustnic, temveč z okužbo in močjo našega imunskega sistema.

Kako se kaže herpes?

Ko se prične pojavljati herpes, najprej v ustnici začutimo bolečino, ki je pogosteje ostra kot topa. Prav tako čutimo, da nastaja oteklina, koža je občutljiva na dotik, hkrati pa postane topla. V drugi fazi se na ustnici ali tik ob njej pojavi mehurček, napolnjen s prozorno tekočino, ki je ravno tako boleč. Pomembno je, da ga pustimo in ne skušamo predreti ali ga stiskati, saj je to zelo boleče, poleg tega pa lahko povzročimo tudi dodatno okužbo in z rokami vnesemo v rano bakterije, ki bodo povzročile še več težav, tudi zelo resnih. V tretji fazi se herpes kaže v obliki kraste, ki je najprej sveža in iz nje teče prozorna ali rumenkasta tekočina, nato pa se prične sušiti in postopoma izginja, kar lahko traja teden dni ali tudi več.

Herpes

Kadar se herpes na ustnici pojavi na sami ustnici, običajno za seboj ne pusti vidnih posledic, saj so ustnice obarvane rožnato. Če se pojavi na robu ali ob ustnici, pa lahko za njim ostane nekoliko temnejše obarvan madež, ki izgine počasi. Ob ponavljajočem izbruhu herpesa na istem mestu je ta lahko tudi stalno prisoten.

Herpesa se nikoli zares ne znebimo

Za nastanek herpesa na ustnici je odgovoren eden od virusov, ki povzročajo različne oblike herpesa – herpes simplex. Ko se z njim okužimo, ostane v našem telesu za vedno, do izbruha v obliki herpesa na ustnici pa pride takrat, ko je naš imunski sistem oslabljen. Prav zato je še pogostejši, kadar se nas lotijo virusna obolenja, kot je denimo prehlad ali druge bolezni.

Najboljši način, da herpes hitro odpravimo

Takoj ko začutimo, da se nam bo pojavil herpes, začnemo mesto nastanka hladiti in tako blažiti bolečino ter oteklino. Ko nastane mehurček in se razpoči, skrbimo za njegovo sušenje. Tekočino pivnamo s čisto gazo ali robčkom, krasto pa namažemo s kremo, ki pospešuje sušenje. Še bolje je, če nam je na voljo protivirusno mazilo, ki ga lahko pri zdravniku dobimo na recept. Za zdravljenje in hkrati prekrivanje se lahko uporabljajo tudi posebni obliži.

Pomembno je, da se herpesa nikoli ne dotikamo z umazanimi rokami in dobro pazimo na higieno, sicer se lahko ranica okuži še z drugimi virusi in bakterijami, zaradi česar lahko pride do povečanja okužbe preko večjega dela obraza in potrebe po antibiotičnem zdravljenju. Prav tako herpesa ne prekrivamo z ličilom, saj to ni higienično – v ličilih je marsikaj!

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najbolj brani prispevki

Close
Back to top button
Close
Close