Kaj je superhrana?

V želji, da bi jedli kakovostno hrano in s tem poskrbeli za svoje zdravje, se pogosto odločamo za uživanje živil in jedi, ki obljubljajo izjemne učinke na naše počutje ter zdravstveno stanje. Trgovine, v katerih se ponujajo superživila in superhrana, rastejo kot gobe po dežju. A vprašanje je, če superhrana resnično kaj prispeva k našemu zdravju oziroma katera živila sploh spadajo v to kategorijo.

Katera živila so superživila?

Beseda superhrana se običajno nanaša na živila rastlinskega izvora, ki izvirajo iz različnih eksotičnih koncev sveta, odlikovala pa naj bi jih dobra makrohranila ter velika vsebnost mikrohranil. Kje je tu resnica in kje se prične mit? Ljudje hitro nasedemo oglasom in promocijam, ne da bi se zanašali na mnenje stroke. Oglejmo si nekaj primerov.

  1. Kakšno desetletje nazaj so postale izjemno priljubljene jagode acai, za katere pa stroka pravi, da pravzaprav niso nič bolj zdrave kot naše maline.
  2. Pred nekaj leti so prišla v modo chia semena, s katerimi se povsem enakovredno kosajo naša lanena semena.
  3. Marsikdo je pričel uživati goji jagode, čudež iz Himalaje, ki pa se dejansko prideluje na velikih plantažah na Kitajskem, kjer ni gojenje niti malo naravno …

Superživila torej niso nujno boljša zato, ker so eksotična in prihajajo iz tujih držav.

Bio superživila

Brokoli - bio superživiloSuperhrana je za marsikoga precej bolj hrana, ki je pridelana na naraven način, torej ekološko, bio ali organsko. Je takšna hrana bolj zdrava? Strokovnjaki pravijo, da za to zaenkrat v resnici ni nobenega dokaza. Prav tako je bio pridelava vprašljiva – ne pomeni namreč, da se hrana prideluje povsem brez kemikalij, temveč se uporabljajo zgolj tiste, ki veljajo za manj sporne.

Superživila in superhrana torej obljubljata marsikaj, a obljube pogosto niso utemeljene in resnične.

Kakšna je zdrava prehrana?

Če bi radi živeli zdravo, lahko superživila uživate še naprej, a ne pozabite tudi na tista zdrava živila, ki rastejo pri nas. Predvsem pa velja, da je superhrana tista, ki si jo pridelamo sami, prav tako pa jo pripravimo čim bolj svežo ter v lastni kuhinji. Zdrava živila niso kaj prida, če so obdelana za večjo obstojnost, če so jim v postopku priprave dodani umetni dodatki, predvsem pa prav nič ne zaležejo, če ne spremenimo tudi svojih drugih nezdravih navad.

Kaj nam torej veli zdrava pamet? V hrani uživajmo zmerno. Superživila so odličen dodatek, a zaradi njega ne kaže izprazniti svojega bančnega računa. Uživajmo raznovrstno hrano, ki je pridelana lokalno ter kuhajmo sami. Tako bomo najbolje vedeli, kaj jemo, in zdravi bomo tudi, če se kdaj pregrešimo in si privoščimo malo razvajanja.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close