Hujšanje z beljakovinsko dieto

Diete, ki so namenjene hujšanju, se večinoma osredotočajo na zmanjšanje števila zaužitih kalorij, saj je to eden najlažjih načinov, da telo zaradi primanjkljaja energije iz makrohranil prične s porabljanjem energije iz maščobnih zalog. Pogosto diete zmanjšujejo vnos vseh vrst hranil z visoko energijsko vrednostjo, torej tako beljakovin in maščob ter ogljikovih hidratov, včasih pa se osredotočijo tudi zgolj na ogljikove hidrate, ki se jim nekateri ljudje skušajo čim bolj odpovedati, vsaj v obliki »belih« živil.

Tovrstne diete ne prinašajo nič dobrega, saj pahnejo telo v stanje pomanjkanja, ki se mu skuša na vse načine upreti, zato to z energijo varčuje in izrabi vsako priložnost za ponovno skladiščenje energije v obliki sala. Prav tako so te diete pogosto slabe, ker dobi telo premalo mikrohranil, na primer vitaminov in mineralov, to pa škoduje splošnemu zdravju.

Zakaj je beljakovinska dieta drugačna?

Beljakovinska dieta ni nujno v prvi vrsti namenjena hujšanju, saj z njo tehtnica morda ne bo kazala manj, temveč še več. Kako? Če imate odvečno maščobo in boste energijo porabljali, boste ob beljakovinski dieti maščobo izgubili, pridobili pa mišičje. Vsekakor boste torej bolj zdravi in bolj vitki, a poznalo se bo pri videzu telesa, ne pri številkah na tehtnici. Kilogram mišic je namreč po volumnu precej manjši od kilograma maščobe, saj so mišice bolj gosto tkivo.

Beljakovinska dieta

Beljakovinska dieta predvideva povečan vnos proteinov, ki skrbijo za mišično moč in regeneracijo. Energije boste v telo vnesli dovolj, izgubljali maščobo in maso pridobivali na račun mišic. Prav zato se za beljakovinsko dieto pogosto odločijo športniki oziroma športno aktivni ljudje, ki jim mišice veliko pomenijo. In pravzaprav je to koristno za vsakogar – suho telo brez primerno razvitega mišičja je namreč slabotno in nezdravo telo.

Kako z beljakovinsko dieto shujšamo?

Telesno maščobo zamenjamo z mišicami, kar se pri višini kilogramov ne pozna nujno, se pa pozna pri obliki telesa – ista masa mišic je manjša od sala. Mišice pa pomagajo, da porabimo tudi več energije. Ne le, da se lahko več in dlje ukvarjamo s športom, ker je telo tega bolj sposobno, in tako »pokurimo«, kar smo pojedli oziroma česar imamo preveč, temveč porabimo več kalorij tudi takrat, ko mirujemo. Mišične celice so namreč energijsko veliko bolj potratne od maščobnih. Tudi ko ne migamo, potrebujejo za svoje normalno delovanje več energije. In če ste se gibali? Potem računajte še na efekt po gibanju. Ko se mišica po naporu obnavlja, ravno tako porabi več, kar lahko traja tudi 24 ur po vadbi.

Uživajte več beljakovin, pa boste porabili več kalorij, še zlasti, če se boste tudi gibali.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najbolj brani prispevki

Close
Back to top button
Close
Close