Hitro hujšanje – zakaj je lahko nevarno?

Večina ljudi se hujšanja loteva povsem brez načrta. Pri sebi imajo le nekaj informacij, ki se jim zdijo povsem zadostne za začetek, v glavi pa, da si želijo čim prej izgubiti odvečne kilograme in pridobiti sanjsko postavo. Ponavadi se niti dobro ne zavedajo, da se do vseh dobrih in na dolgi rok učinkovitih stvari pride počasi. In ravno tako je tudi s hujšanjem. Če shujšamo prehitro, nam težave, ki se pojavijo pri tem, ne uidejo.

V nadaljevanju vam navajamo le nekaj argumentov, zakaj hitro hujšanje prinaša številne težave in zakaj je lahko nevarno. Po prebranih dejstvih se boste hujšanja zagotovo lotili na povsem drugačen način. Razumeli boste in sprejeli, da boste odvečne kilograme izgubili nekaj mesecev kasneje, kot pa si jih morda želite v tem trenutku.

1. Sestava jedilnika ni dovolj pestra

Hitre diete ne temeljijo na pestro sestavljenih jedilnikih in tako ne vsebujejo zadostne količine potrebnih esencialnih hranilnih snovi. Vse to pripelje do različnih bolezni, med katerimi je tudi slabokrvnost.

2. Nezaželene spremembe in motnje v telesu

Če se boste lotili hitrega hujšanja, se boste lahko soočali tudi s psihičnimi spremembami. Velika verjetnost je, da bo prihajalo do motenj krvnega obtoka in srčnega utripa.

3. Nezaželeni jo-jo efekt

Posledice hitrega hujšanja se pogosto pokažejo tudi v obliki jo-jo efekta. Veste, o čem govorimo? Jo-jo efekt pomeni, da telesna teža že kmalu po koncu diete lahko celo naraste in je večja od tiste, s katero ste pričeli hujšati.

4. Prehranske motnje

Ena od najnevarnejših posledic hitrega hujšanja so prehranske motnje. Že sedaj vas opozarjamo na to, da se vseh diet, ki vsebujejo zelo malo kalorij, izogibate, saj je velika verjetnost, da bodo na vašo presnovo vplivala negativno.

5. Obremenjeno, izčrpano in osiromašeno telo

Med hitrim hujšanjem je telo zelo obremenjeno. Sčasoma postane še izčrpano, osiromašeno zaloge vitaminov, mineralov in drugih snovi, ki jih organizem nujno potrebuje za normalno delovanje.

6. Nezdrava, škodljiva in zavajajoča sredstva

Osebe, ki se lotevajo hitrega hujšanja, pogosto posegajo po različnih praških, kapsulah, napitkih in drugih izdelkih, ki obljubljajo hitro izgubo odvečnih kilogramov. Takšna sredstva so za telo vse prej kot koristna, saj so zdravju škodljiva in pogosto neučinkovita. Proizvajalci omenjenih sredstev vas z njimi le zavajajo, vi pa jim nasedate in svojemu telesu škodujete, še posebej na dolgi rok.

Odločite se za postopno in zdravju prijazno hujšanje

Navedli smo vam le nekaj zastrašujočih dejstev, ki vas bodo, upamo, odvrnili od tega, da bi se hitrega hujšanja sploh še kdaj lotili. Priporočamo vam, da hujšajte počasi in da energijskega vnosa kalorij ne zmanjšate preveč naenkrat. Najbolje bo, da za največ 500 kalorij.

Jedilniki za hujšanje naj bodo obarvani z zdravo prehrano, prav tako pa poskrbite, da se bo povečala vaša fizična aktivnost. V enem tednu si dovolite shujšati le za kak kilogram in nič več. Pozorni bodite tudi na to, da izbrana dieta vsebuje zadostno količino vitaminov, mineralov in drugih esencialnih snovi, veliko zelenjave in sadja, vsekakor pa tudi dovolj tekočine brez dodanega sladkorja.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close