Čiščenje brez zdravju škodljivih kemikalij

Številni oglasi nas prepričujejo, da stanovanja ne moremo temeljito očistiti, če pri čiščenju ne uporabimo agresivnih čistil. Zavedati se moramo, da škodljive kemikalije na nas prežijo na praktično vsakem koraku, zato je pomembno, da poskušamo njihovo uporabo čim bolj omejiti.

Na področju čiščenja vsekakor lahko naredimo veliko, saj poleg nevarnih in zdravju škodljivih čistil obstajajo tudi ekološka, prav tako pa so na voljo druge alternative, npr. čiščenje s parnim čistilnikom. Dejstvo je, da s paro lahko brez večjih naporov odstranimo tudi trdovratnejše madeže, za katere bi pri klasičnem načinu čiščenja zagotovo potrebovali takšno ali drugačno čistilo.

Izognite se alergijam, vnetjem in motnjam v delovanju žlez

Številne raziskave so pokazale, da je konstantna uporaba agresivnih čistil brez ustrezne zaščitne opreme zdravju še kako škodljiva. Poleg alergij in vnetij se sčasoma lahko pojavijo motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem, kar privede do različnih težav, od vedenjskih in razvojnih do reproduktivnih. Dolgotrajna uporaba kemičnih čistil lahko povzroči tudi rakasta obolenja in genske spremembe, saj se obstojne škodljive snovi v človeškem telesu kopičijo. Ker se ne razgrajujejo, je prehod na alternativno rešitev praktično nujen.

Zaščitna oprema za čiščenje

Kot smo že omenili, je parni čistilnik ena izmed boljših rešitev, saj se z njegovo uporabo lahko v celoti izognete uporabi čistil, hkrati pa še privarčujete, saj vam jih ni potrebno kupovati. Če pa pri čiščenju vseeno želite uporabljati čistila, raje kupite ekološka, pred nakupom pa se dobro informirajte o sestavi čistil. Skrbno si oglejte etikete in se izogibajte škodljivim snovem, o katerih si lahko preberete v naslednjem odstavku.

Škodljive kemikalije v čistilih

Najpogostejše škodljive kemikalije v čistilih so biocidi, hlapne organske spojine in triklosan. Biocidi so sredstva za dezinfekcijo, ki dražijo kožo, zaradi nabiranja v organizmu pa negativno vplivajo na imunski sistem, kar pomeni, da postanemo dovzetnejši za obolenja. Tudi hlapne organske spojine povzročajo različne težave z zdravjem, predvsem pa dražijo grlo, pljuča in oči. Omenili smo tudi antibakterijsko sredstvo triklosan, ki vsebuje rakotvorne snovi in negativno vpliva na delovanje hormonov. Poleg treh naštetih kemikalij sta v agresivnih čistilih pogosto prisotna tudi jetrom in ledvicam škodljiva fenol in krezol.

Alternativi: parni čistilnik in ekološka čistila

Parni čistilnikŠkodljivim snovem v zdravju nevarnih čistilih se lahko izognete. Eno izmed možnih alternativ predstavlja parni čistilnik, ki lahko brez kemikalij opravi z vodnim kamnom, pršicami, živalskimi dlakami, maščobami in drugimi madeži. V kolikor ste mnenja, da za določena gospodinjska opravila še vedno potrebujete čistila, se pred nakupom dobro pozanimajte, kako agresivno je določeno čistilo. Dandanes so na voljo mnoga ekološka čistila, ki so vse prej kot to, zato dodatna previdnost ni nikoli odveč.

Med čiščenjem s čistili poskrbite tudi za ustrezno zaščito in pogosto zračite prostore.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close