Ali je vaša koža aknasta?

Težave z aknami, ki jim pogosto rečemo tudi mozolji, imajo številni posamezniki. Aknasta koža najpogosteje teži najstnike v obdobju pubertete, še zdaleč pa omenjenih težav nimajo le oni. Akne se namreč lahko pojavijo tudi pri dojenčkih, otrocih in starejših, tako da ni izvzeta prav nobena starostna skupina. Da se bomo lažje dokopali do odgovora, na kakšen način aknasto kožo lahko pozdravimo, si najprej oglejmo, kaj akne sploh so in zakaj se pojavijo.

Kaj so akne in vzrok za njihov nastanek

Akne so z gnojem napolnjene bunkice, ki se največkrat pojavijo na obrazu, hrbtu in prsih, seveda pa lahko nastanejo tudi na drugih delih telesa. Pravimo jim tudi mozolji ali pustule.

Verjetno vam je znano, da se v koži nahajajo žleze lojnice, ki s stalnim proizvajanjem loja skrbijo za prožnost in vlažnost kože. Včasih pa se zgodi, da se izvodila lojnic zamašijo, kar povzroči, da se loj prične nabirati globlje v koži. To lahko privede do vnetja, posledica tega pa je aknasta koža.

Ker nas na predelu kože, kjer se prične pojavljati akna, draži, se nemalokrat z rokami začnemo praskati ali stiskati, kar lahko privede do še dodatne okužbe, zaradi katere se stanje še poslabša.

Pri katerih osebah se aknasta koža pojavi najpogosteje?

Omenili smo, da se akne lahko pojavijo pri vseh starostnih skupinah, najpogosteje pa prizadenejo mladino v adolescenci. Glavni »krivci« za pojav aknaste kože so moški spolni hormoni ali androgeni, ki so v puberteti v veliki meri prisotni tako pri fantih kot dekletih. Hormoni vplivajo na razraščanje celic ob izhodu izvodil lojnic, kar izvodila pripre, pogosto pa celo popolnoma zapre, poleg tega pa androgeni povečajo tudi količino proizvedenega loja, kar povzroči še več težav z aknami.

Akne v puberteti

Če so bile akne pogoste že pri vaših starših ali starih starših, obstaja večja verjetnost, da bo aknasta koža pestila tudi vas, saj se je že večkrat izkazalo, da so akne tudi gensko pogojene. Še zdaleč pa to ni pravilo, tako da se v slabo voljo nikar ne spravljajte prehitro. Z aknami imajo pogosto težave tudi posamezniki, ki uživajo kortikosteroide, saj le-ti vplivajo na androgene hormone. Prav tako se akne pogosteje pojavljajo pri dekletih pred menstruacijo.

Nekaj nasvetov, kako se znebiti aken

  1. Vzemite si čas za sončenje, saj sončna svetloba pomaga pri odpravi aken. Seveda s sončenjem ne pretiravajte in če je UV indeks sonca visok, ne pozabite na ustrezno zaščito.
  2. Izogibajte se mastni hrani, hitri hrani, čokoladi, sadnim sokovom, alkoholu in mlečnim izdelkom, saj našteta živila povzročajo mašitev lojnic. Obstajajo sicer deljena mnenja in raziskave – nekatere so dokazale, da hrana nima vpliva na pojav aknaste kože, medtem ko so druge vpliv potrdile. Najbolje bo, da se ravnate po svojih občutkih in izkušnjah.
  3. Preizkusite nekaj krem in gelov proti aknam, saj je dejstvo, da so številnim ljudem pomagale. Kozmetičarke imajo na tem področju precej izkušenj, zato jim je smiselno zaupati. Žal ni nujno, da bo izbrano sredstvo pomagala tudi vam, saj se vsaka koža odzove nekoliko drugače.
  4. Sicer lahko aknasto kožo zdravite tudi s tabletami, vendar prej poskusite z alternativami. Pred uživanjem kakršnih koli tablet se nujno posvetujte z dermatologom, saj si v nasprotnem primeru lahko naredite več škode kot koristi. Veliko je primerov, ko je jemanje tablet pojav aken zajezilo, vendar se je stanje kasneje, ko se je uživanje tablet končalo, v primerjavi s prvotnim še poslabšalo.
  5. Če so vaše težave z aknami večje, bo vsekakor najbolje, da obiščete dermatologa, ki bo vašo kožo pregledal in vam svetoval glede zdravljenja. Obstajajo namreč različne vrste aken, zato ne pridejo za vse ljudi v poštev enake metode in sredstva zdravljenja.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najbolj brani prispevki

Close
Back to top button
Close
Close