10 najpogostejših znakov nosečnosti

Nosečnost je v večini primerov dobra, težko pričakovana novica. Lahko pa žensko povsem nepričakovano presenetijo zapozneli prvi znaki, nosečnost pa se ugotovi šele precej kasneje. Nekatere ženske začutijo, da so noseče skoraj že ob samem spočetju, spet druge šele po nekaj najpogostejših simptomih.

Znaki za nosečnost so včasih zelo neopazni ali pa jih zamešamo s simptomi drugih zdravstvenih težav. Vzrok temu je dejstvo, da se prvi znaki nosečnosti lahko pojavijo že teden dni po spočetju, lahko pa se prvič pojavijo šele nekaj tednov ali celo mesecev po spočetju. Najpogostejši simptomi so glavobol, občutljive prsi, slabost in bolečine v spodnjem delu hrbta.

1. Izostanek mesečnega perila

Prvi znak, da je ženska noseča, je zagotovo izostanek menstruacije, seveda s predpostavko, da so njeni cikli enakomerni in redni. Gre za najpogostejši in najbolj opazen simptom zgodnje nosečnosti, ženske pa nas nekako prepriča tudi v prvi korak potrditve – posežemo namreč po testu nosečnosti.

Izostanek cikla je včasih lahko tudi posledica jemanja hormonskih sredstev, kakšne bakterijske okužbe ali poškodbe rodil, ki zamaknejo redni mesečni ciklus.

2. Občutljivost prsi

Otekle, boleče dojke so najbrž prvi vidnejši telesni znak, da je ženska zanosila. Poleg povečanja samega obsega prsi pa veliko žensk spremljajo še bolečine ali celo srbečica.

3. Utrujenost

Utrujenost je še en nosečniški simptom, ki se lahko pojavi v že v prvem tednu nosečnosti. Ne samo, da smo utrujene in zaspane. Sredi dneva žensko popade želja po spanju, pa čeprav je ponoči dobro in dovolj spala. Predvsem prve tri mesece nosečnosti trpijo ženske za utrujenostjo in ni še povsem znano, kaj je glavni razlog.

Nekateri zdravniki utrujenost pripisujejo ženskemu hormonu progesteronu, ki v začetku nosečnosti strmo raste, v drugem trimesečju nosečnosti pa utrujenost čudežno povsem izgine, vendar se proti koncu nosečnosti vrne, predvsem zaradi povečane telesne teže.

4. »Jutranja« slabost in bruhanje

Najbolj znan ali še bolje – največkrat omenjen znak nosečnosti – je zagotovo »jutranja« slabost. Zelo redke so srečnice, ki jih slabost ne muči, pojavi pa se med drugim in osmim tednom nosečnosti.

Jutranja slabost (ang. morning sickness) v nosečnosti
Jutranja slabost je v nosečnosti pogosta spremljevalka.

Nosečniška slabost pa ne muči nosečnic samo zjutraj, lahko jo občutijo kadar koli. Nekatere spremlja nekaj mesecev zgolj neprijeten občutek slabosti, spet druge trpijo zaradi nenadnih in pogostih bruhanj.

5. Občutljivost na vonjave

Med nosečnostjo postanemo ženske še bolj občutljive za določene vonjave ali pa nam postanejo celo neprijetno nadležne. Zgodi se, da nosečnici postane slabo že zaradi umivanja zob ali celo od vonja po kavi, določeni hrani ali od vonja po parfumu. Tako se nemalokrat med nosečnostjo zgodi, da se nam hrana, ki smo jo prej imele rade, deloma ali povsem upre.

6. Bolečine v križu

Že zelo zgodaj v nosečnosti se lahko pojavijo bolečine v spodnjem delu hrbtenice, kot posledica prilagajanja telesa na stanje nosečnosti in kot priprava na porod. V večini primerov žal ta simptom sčasoma ne izgine, ampak je neprijeten spremljevalec celotne nosečnosti.

7. Glavobol

Pogost spremljevalec nosečnic prve tri mesece je tudi glavobol, ki ga povzroča stanje prenizkega sladkorja v krvi ali pa ga sproži nenadna hormonska nevihta. Hormonska nihanja so lahko povzročitelj tudi številnih drugih znakov nosečnosti.

8. Pogosto uriniranje

Med nosečnostjo maternica raste in pritiska na mehur, posledično pa tudi ledvice več delajo, da bi očistile organizem strupov. Nekje v drugem mesecu nosečnosti se začnejo pogostejši in dodatni obiski stranišča.

9. Povečan apetit

Skozi čas smo se ženske naučile, da v nosečnosti ni potrebe, da »jemo za dva«, vendar je povečan apetit lahko spremljevalec celotne nosečnosti. Nosečnice imamo v tem obdobju naravnost bizarne želje po kombiniranju hrane: kisle kumarice s sladoledom, navadni jogurt in paradižnik, jagode in radenska ipd.

10. Hormonsko pogojeni simptomi

Nosečniški simptomi so izrazito pogojeni tudi z delovanjem hormonov. Nihanja razpoloženja in čustev so včasih naravnost neverjetna – od pretirane zaskrbljenosti, jeze in žalosti do sreče in veselja.

Zaradi hormonov in povečanega pretoka krvi v telesu doživljamo ženske drugače tudi spolnost. Vagina in klitoris postaneta mehkejša, voljnejša in občutljivejša. Nekaterim ženskam libido močno naraste in imajo intenzivnejše ter pogostejše orgazme, spet drugim ponagaja v tem obdobju otopelost in nezainteresiranost za spolno aktivnost.

Zaradi hormonov in povečanega delovanja žlez lojnic nosečnice pogosto dobijo na obrazu mozolje.

Dolcevita.si

Spletni portal Dolcevita.si je namenjen vsem, ki želite izboljšati kakovost svojega življenja. Na portalu objavljamo prispevke, povezane z lepoto in zdravjem, predvsem strokovne nasvete in koristne napotke. Veseli bomo, če boste naše prispevke delili na socialnih omrežjih in nam na ta način pomagali, da o zdravem življenjskem slogu izve čim več ljudi. Zahvaljujemo se vam za obisk!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close